ua en ru

В Україні сьогодні опублікований закон про зниження ставки на імпорт ліків з 20% до 7%

В Україні сьогодні офіційно опублікований закон № 1200-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства"

В Україні сьогодні офіційно опублікований закон № 1200-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства". Закон опублікований в газеті "Голос України".

Даний закон передбачає внесення змін у податкове законодавство України для усунення правових колізій у зв'язку з прийняттям закону "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні".

Так, закон встановлює, що імпорт товарів для юридичних та фізичних осіб, що перевищує 150 євро обкладається митом. Товари вартістю від 150 до 10 тис. євро, що переміщуються у поштових або експрес-відправленнях на адресу фізичних осіб обкладаються митом за єдиною ставкою 10% їх вартості, але не менше 10 євро за відправлення.

Також закон вносить зміни до Податкового кодексу, згідно з якими встановлюється ставка оподаткування 7% (знижено з 20%) операцій з ввезення на митну територію України і поставки на митну територію України лікарських засобів і виробів медичного призначення.

Крім того, вводиться обов'язкове щомісячне оприлюднення повного переліку платників ПДВ, які отримують відшкодування з держбюджету України з обов'язковим зазначенням суми відшкодувань.

У зв'язку зі зміною НБУ порядку встановлення і використання офіційного курсу гривні до іноземних валют і курсу банківських металів (які набрали чинності 4 квітня 2014 р.), цей закон вносить зміни в Податковий кодекс, якими встановлені норми щодо правил перерахунку іноземної валюти у валюту України при здійсненні митних формальностей та нарахування митних платежів. Зокрема, вартість товарів буде розраховуватися за офіційним курсом валюти України, встановленим НБУ, що діє на 0:00 годин дня подання митної декларації.

Також, згідно з законом на період з 1 квітня 2014 р. до 1 липня 2014 р. призупиняється дія Податкового кодексу в частині включення до загальномісячного (річного) оподаткування доходу у вигляді процентів, на поточний та депозитний банківських рахунок або рахунок в небанківських установах.

Також скасовується підвищення з 1 січня 2015 р. ставки акцизного податку на сигарети без фільтру до 82,50 грн за тис. штук, та на сигарети з фільтром до 184,5 грн за тис. штук; та мінімальне акцизне податкове зобов'язання на сигарети без фільтру до 108,20 грн за тис. штук та на сигарети з фільтром до 246,80 грн за тис. штук.

Крім того, даний закон передбачає, що пенсії з іноземних джерел підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Закон набирає чинності на наступний день після його опублікування, тобто з 19 квітня 2014 р., крім ряду пунктів.

Зокрема, норм щодо оподаткування дивідендів набирають чинності з 1 січня 2015 р.

З 1 липня (замість 1 вересня) 2014 р. набирає чинності збільшення ставок акцизного податку на спирт етиловий та інші спиртові дистиляти та алкогольні напої.

Також до 1 вересня 2014 р. відстрочується введення сплати ПДВ з імпорту газу усіма компаніями, крім НАК "Нафтогаз України".

Нагадаємо, народні депутати підтримали даний закон 10 квітня 2014 р. За відповідне рішення проголосували 235 нардепів. Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав цей закон 18 квітня.