ua en ru

У проекті держбюджету на 2014 р. зниження ставок ПДВ і податку на прибуток не передбачено

У проекті державного бюджету на 2014 р. який на даний момент допрацьовується Кабінетом міністрів України, не передбачено зниження ставок ПДВ до 17% та податку на прибуток до 16%.

У проекті державного бюджету на 2014 р. який на даний момент допрацьовується Кабінетом міністрів України, не передбачено зниження ставок ПДВ до 17% та податку на прибуток до 16%. Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Міністерстві фінансів України.

Згідно з проектом, у 2014 р зниження ставок ПДВ до 17% та податку на прибуток до 16% не буде. Тобто до 1 січня 2015 р. вони повинні залишатися на нинішньому рівні -20% і 19% відповідно. Внесення таких змін є порушенням норм бюджетного та податкового законодавства. Про незаконність такої процедури неодноразово заявляв і Конституційний суд.

У Міністерстві доходів і зборів та Мінфіні від коментарів вчора відмовилися.

"Планували, реформи запускали, а потім підрахували і зрозуміли, що не справляються, і включили ручне управління",- вважає перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету Оксана Калетник (Компартія).

Проект бюджету на 2014 рік також передбачає перегляд принципів оподаткування нерухомості. Мінфін пропонує збільшити надходження за рахунок оподаткування об'єктів нежитлової нерухомості: готелів, офісів, торгових центрів, кафе, гаражів та критих паркінгів. Об'єкти, які використовуються для ведення підприємницької діяльності, запропоновано обкладати податком за ставкою 2,7% за кв. м, інші об'єкти - 1%. "Правильно, що включили нежитлову нерухомість, але в Польщі ставки податку на неї в три-чотири рази вище, ніж на житлову,- розповідає Олексій Молдован.- Бюджети додатково можуть отримати до 200 млн грн - стільки ж, скільки і з жилої". Зміниться і принцип оподаткування житлової нерухомості, податок буде стягуватися з загальної площі, а не тільки з житлової.

Підприємцям, які перебувають на єдиному податку, також слід очікувати змін. Поправки в закон "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" передбачають, що "єдинників", які торгують в Україні хутрами, технікою, дорогоцінними каменями і металами, зброєю, зобов'яжуть мати касові апарати, а також вести книгу обліку витрат на придбання зазначених груп товарів. При продажу таких товарів продавці будуть зобов'язані мати завірену копію митного документа, відповідно до якого було проведено митне декларування.

Її колега по комітету Олег Медуниця ("Батьківщина") переконаний, що показники дохідної частини бюджету надто оптимістичні, як і очікування уряду щодо зростання економіки. "У поточному році діра в бюджеті може бути мінімум 40 млрд грн плюс дефіцит місцевих бюджетів, а тому навіть такі цифри - оптимістичні. Країну чекають невиплати за соціальними статтями",- побоюється він.

Нагадаємо, вчора Олександр Клименко заявив, що Міністерство доходів і зборів України готове відмовитися від ідеї введення 1-2% податку з обороту через малу підтримку цієї ініціативи серед бізнесу. Раніше міністр Клименко говорив про можливе зниження в 2014 р. ПДВ до 9% до 17%, які закладені в Податковому кодексі на 2014 р., і введення податку з обороту в 1-2%.