ua en ru

Україна терміново потребує 15 млрд дол., - Сорос

Україна терміново потребує 15 млрд дол., - Сорос Джерело фото:twitter.com/InfoResist

Україні терміново необхідна фінансова підтримка в 15 млрд дол. Про це йдеться в публікації американського мільярдера, засновника фонду "Відродження" Джорджа Сороса в The New York Times.

"Україна буде захищати себе у військовому відношенні, але терміново потребує фінансової допомоги. Безпосередній потрібно 15 млрд дол. Але, щоб переконатися у виживанні України і стимулювати приватні інвестиції, західні країни повинні взяти на себе політичне зобов'язання надати додаткові суми, в залежності від ступеня російської агресії та успіху українських реформ", - йдеться у статті, написаній у співавторстві з філософом Бернаром-Анрі Леві.

На думку Сороса і Леві, на карту поставлено не тільки майбутнє України, але і самого Європейського Союзу. Втрата України, вважають вони, буде тяжким ударом. "Це сприятиме підвищенню ролі російської альтернативи Європейському Союзу на основі права сили, а не верховенство закону", - йдеться у публікації.

Але якщо Європа надасть фінансову допомогу, необхідну Україну, Путін в кінцевому підсумку буде змушений відмовитися від його агресії. Зараз же Путін може стверджувати, що російські економічні проблеми викликані ворожістю Заходу, і російська громадськість йому вірить.
"Якщо, проте, Європа буде щедрою у своїй фінансової допомоги, стабільна і процвітаюча Україна буде прикладом, який ясно дає зрозуміти, що вина у фінансових проблемах Росії лежить на Путіна. Російська громадськість може змусити його змагатися з новою Україною", - пишуть автори.

Нагородою для Європи в такому випадку буде "нова Росія", яка перетвориться з потужною стратегічної загрози потенційного стратегічного партнера.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна отримає третій пакет макрофінансової допомоги ЄС у першому півріччі 2015 р.

Глава МВФ Крістін Лагард також обіцяла, що МВФ розгляне збільшення фінансової підтримки Україні.

При цьому міністр економіки України Айварас Абромавічус вважає, що країні крім програми МВФ необхідна сума в розмірі 15 млрд дол.