ua en ru

Ціни на російський газ до 2016 р. знизяться до 329 дол./тис. куб. м, - Мінекономрозвитку РФ

Згідно з прогнозом Мінекономрозвитку, ціни на російський газ у далекому зарубіжжі до 2016 р. знизяться до 329 дол./тис. куб. м.

При цьому внутрішня ціна досягне 87% від експортного нетбека до кінця 2015 г.: російські промспоживачі будуть закуповувати блакитне паливо за 148-150 дол. / Тис. куб. м, а закордонні - за 170 дол (без урахування витрат на транспортування і т.д.). За словами аналітика ІФД "КАПІТАЛ" Віталія Крюкова, в даний час оптова ціна на газ на внутрішньому ринку становить близько 110 дол./тис. куб. м. При цьому експортний нетбек перевищує 200 дол.

Мінекономрозвитку впевнене, що одних експортних тарифів "Газпрому" недостатньо при розрахунку рівнодохідною ціни на газ. Відомство пропонує взяти до уваги ціни на зарубіжних ринках, у тому числі і вартість дешевого американського сланцевого газу.

Вартість газу для російських промисловців з 2016 р. буде визначатися не тільки за експортною ціною "Газпрому", але і за вартістю газу на ринках Європи і США. Така пропозиція міститься в прогнозі соціально-економічного розвитку Росії на 2014 р. і плановий період 2015-2016 рр. Мінекономрозвитку.

Йдеться про перехід на рівнодоходність внутрішніх та експортних цін на газ - ця ідея обговорюється з 2008 р. Спочатку передбачалося, що вартість блакитного палива на російському ринку буде розраховуватися тільки виходячи з рівня експортного нетбека (вартість газу без урахування витрат на транспортування і мита) "Газпрому".

Але у жовтні минулого року у Мінекономрозвитку почали говорити про те, що експортні ціни монополії не можуть бути "адекватним" орієнтиром при розрахунку рівнодохідною ціни на газ, так як вартість цього палива на іноземних майданчиках значно нижче. Так, поточна спотова ціна газу на американській біржі Henry Hub становить 157 дол./тис. куб. м, ціна на британській National Balancing Point складає 363 дол./тис. куб. м. Середня ціна на російський газ в далекому зарубіжжі становить близько 400 дол./тис. куб. м.

Втім, якщо Мінекономрозвитку врахує американський сланцевий газ у своєму прогнозі розвитку і виходячи з цього буде розраховувати бюджет, експортні та внутрішні ціни зможуть зрівнятися, але величина ця виявиться нижче європейської вартості "Газпрому".