ua en ru

Згортання QE несе ризики для України, - Fitch

Європейські інвестори побоюються швидкого згортання програми викупу облігацій ФРС США, свідчать результати дослідження, проведеного рейтинговим агентством Fitch Ratings.

Європейські інвестори побоюються швидкого згортання програми викупу облігацій ФРС США, свідчать результати дослідження, проведеного рейтинговим агентством Fitch Ratings. Про це повідомляє телеканал "Росія 24".

Так, згортання програми кількісного пом'якшення несе в собі ризики зокрема і для України.

Згідно з результатами опитування, дві третини учасників чекають, що волатильність грошових потоків країн з економікою, що розвивається, різко виросте до кінця 2013 р. на тлі загальної стурбованості щодо термінів почала скорочення обсягів кількісного пом'якшення в США.

Решта 21% респондентів чекає, що приток коштів до фондів ринків, що розвиваються, різко скоротиться через зростаючі побоювання щодо політичних ризиків у країнах, що розвиваються.

Окрім цього, також дві третини респондентів висловилися на користь того, що умови корпоративного кредитування в країнах, що розвиваються, значно погіршають. Близько 29% інвесторів вважають, що ризики рефінансування корпоративних облігацій різко збільшаться.

Проте експерти Fitch все ж таки знаходять подібні побоювання перебільшеними, оскільки поліпшення основоположних чинників кредитування в країнах, що розвиваються, за останніх 10 років зробило їх стійкішими до криз ліквідності.

Але в той же час в дослідженні наголошується, що підвищені ризики зафіксовані на ринках Угорщини, Ямайки, Лівану, Монголії, Туреччини і України.

Зазначимо, раніше про подібні ризики вже заявляло міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's. На думку тамтешніх аналітиків, згортання програми найсильніше торкнеться Китаю, Росії і Анголи. Також негативний вплив від посилювання фінансових умов позначиться на Україні, Грузії, Туреччині, Білорусії, Болгарії, Македонії, Гані і Хорватії.