ua en ru

Санкції Євросоюзу і США почали позначатися на російських позичальниках

Російські позичальники стали допускати перше прострочення платежу по кредиту вдвічі раніше, ніж це було півтора роки тому.

Російські позичальники стали допускати перше прострочення платежу по кредиту вдвічі раніше, ніж це було півтора роки тому. Причину цього експерти вбачають у недостатньому зростанні ВВП та заробітної плати і попереджають, що введення нових санкцій проти Росії може ще погіршити ситуацію, передає РБК.

Якщо на початку 2013 р. громадяни РФ вперше переставали платити по кредиту в середньому через вісім з половиною місяців, то до початку 2014 р. цей термін скоротився до семи місяців, а до середини року - вже до чотирьох із половиною місяців. Про це РБК розповіла голова ради директорів колекторського агентства "Секвоя Кредит Консолидейшн" Олена Докучаєва.

Аналогічну тенденцію зауважив генеральний директор "Першого колекторського бюро" Павло Міхмель. За його інформацією, термін первинного виходу на прострочення впав вже до чотирьох місяців. Більше 65% боржників основною причиною пропуску платежу по кредиту називають фінансові проблеми тимчасового характеру.

Крім того, експерти зафіксували зростання числа прострочених боргів на одного позичальника. "З тих боржників, які були переуступлені нам банками, більше половини мають по два кредити і більше. За півтора року кількість кредитів в одного позичальника виросла в середньому на один-два кредити. На сьогодні середня кількість кредитів, що припадають на одного боржника, - це два-три кредити", - говорить Міхмель.

Генеральний директор колекторського агентства "Руссколлектор" Дмитро Захаров додає, що часто зустрічаються клієнти з кредитами, взятими у п'яти банках. "Два-три борги - це вже нормальна ситуація", - зазначає він.

За даними "Національної служби стягнення", частка боржників, що мають більше одного простроченого кредиту, зросла із 6% на початок 2013 року до 13% на 1 квітня 2014 року.

На думку Захарова, причина зниження платоспроможності населення у зростанні вартості послуг і продуктів першої необхідності на тлі стагнації заробітної плати і відсутності поліпшень в економіці. На початку липня заступник міністра економіки Андрій Клепач говорив, що зростання російської економіки у 2014 році буде менше 1%, хоча і більше 0,5%. Провідний експерт Центру розвитку Валерій Миронов попереджає, що зростання може бути нульовим в разі введення нових санкцій.

"Останні два місяці сповільнилися реальні темпи зростання заробітної плати, а також у першому півріччі ми спостерігали уповільнення темпів кредитування. Це означає, що громадяни не можуть взяти нових кредитів, щоб погасити старі", - пояснює Миронов. За його словами, поки не ясно, що із закредитованістю і платоспроможністю громадян буде відбуватися надалі. "Все залежить від того, якими будуть темпи економічного зростання, якими будуть санкції, але, швидше за все, послідує стагнація, доходи населення не будуть падати, але й не будуть зростати", - вважає експерт.

На думку Олени Докучаєвої, якщо макроекономічні умови будуть такими ж, як у 2008-2010 роках, то через рік можна очікувати поліпшення становища позичальників; а якщо ж геополітична напруженість відіб'ється на економічній ситуації у країні, то треба чекати подальшого погіршення. "Хотілося б сподіватися, що платоспроможність залишиться на нинішньому рівні, а якщо і знизиться, то не більше ніж на 10%", - додає вона.