ua en ru

Росія введе спецмита на імпорт українського вугілля, скла і шоколаду

Росія планує запровадити торговельні санкції щодо України. У відповідь на введення Києвом спеціального податку на імпорт автомобілів, Москва обкладе додатковим податком імпорт шоколаду, вугілля і скла.

Росія планує запровадити торговельні санкції щодо України. У відповідь на введення Києвом спеціального податку на імпорт автомобілів, Москва обкладе додатковим податком імпорт шоколаду, вугілля і скла, повідомляє Reuters.

Нагадаємо, Україна у квітні обклала спеціальним податком імпорт іноземних автомобілів з метою підтримати вітчизняного виробника. Відповідне рішення ухвалила Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України 28 квітня 2012 р. № СП-275/2012/4423-08, яке було опубліковано 14 березня, у виданні "Урядовий кур'єр".

Згідно із законами СОТ, членами якої є Україна і Росія, постраждала країна має право вводити відповідний податок, щоб відшкодувати збитки. Туреччина вже скористалася цим правом, коли обклала податком імпорт українських горіхів.

Японія планує підняти відповідне питання на засіданні СОТ в четвер.

Росія направила в СОТ повідомлення, в якому заявила, що український автомобільний податок вдарить по російському експорту автомобілів на суму 328 млн дол., ще 36 млн дол. Росія не дорахується у вигляді податків.

Щоб компенсувати це, РФ залишає за собою право стягувати мита в розмірі 0,1 євро за кілограм українського шоколаду, 15% - на імпорті скла і 54% при імпорті вугілля.

У свою чергу, Європейський союз (ЄС) розраховує вирішити питання, пов'язане з введенням Україною спецмит на автомобілі, в рамках переговорного процесу і поки не має наміру застосовувати компенсаційні заходи в рамках СОТ.

При цьому, ЄС оцінює свої збитки від введення Україною спеціальних мит на імпортні автомобілі в 250 млн євро.

Раніше міністр торгівлі Євразійської економічної комісії (ЄЕК) Андрій Слепньов заявив, що Росія з партнерами по Митному союзу планує подати на Україну до арбітражного суду з питання введення захисних заходів на автомобілі.

"Нас особливо турбує поведінка України, яка за останніх півроку ввела дві дуже вагомі заходи, перш за все це захисні заходи на автомобілі з серйозними порушеннями правил СОТ і угоди про зону вільної торгівлі СНД. Ми обговорювали це питання на комітеті з торгівлі, видно, будемо ініціювати процедури з вирішення цієї суперечки в порядку, передбаченому угодою про зону вільної торгівлі СНД. Це означає суд", - заявив Слепньов.

Зазначимо також, що Європейський Союз планує подати скаргу в СОТ на Росію через введення Москвою утилізаційного збору на автомобілі.