ua en ru

Посівні площі під урожай 2013 р. в Україні збільшилася на 0,4%

Цього року аграрії провели сівбу на площах, що перевищують минулорічні. Посівна площа під урожай 2013 р. складе 27,6 млн га, що на 0,4% більше, ніж в 2012 р. Зерновими культурами засіють 16,2 млн га, а яровими зерновими і зернобобовими - 8,2 млн га, що також дещо перевищує показники минулого року. При цьому аграрії збільшували площі посівів саме тих культур, які користуються переважним попитом на зовнішніх ринках, відзначають фахівці.

На експорт поставлено більше 21,3 млн тонн зерна, що майже на 13,9% більше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. Експерти відзначають, що за кордоном найбільше користуються попитом вітчизняна пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник і соя. Тому аграрії збільшують посівні площі саме цих культур.

Так, за оперативними даними регіонів, на 18 травня посівні площі під кукурудзу становили 4,7 млн га, що на 230 тис. га більше, ніж на відповідну дату минулого року. Також збільшилися посівні площі під сою - в цьому році нею засіяли 1330000 га, а торік на цю ж дату - 1,27 млн га. Посіви соняшнику залишилися на рівні минулого року - 3,9 млн га, щоб уникнути перевиробництва цієї культури.

Аграрії можуть розраховувати на високі врожаї не тільки завдяки збільшенню посівних площ, але й через зростання врожайності. Це відбудеться завдяки тому, що в цьому році в розпорядженні аграріїв на 13% більше мінеральних добрив, ніж у 2012 р. Також вони на 100% забезпечені засобами захисту рослин.

Сподіватися на високий урожай дозволяє і стан озимих. З посіяних 8,1 млн га сходи зернових отримано на 99,7% площ. В доброму та задовільному стані знаходяться 7,6 млн га, або 93%.

«У зв'язку з цим, можна очікувати значно вищого рівня врожайності озимих культур в 2013 р., ніж у 2012 р.», - сказав директор департаменту розвитку реального сектору економіки Мінекономрозвитку Олег Пендзин.

Він зазначив, що в поточному році сільське господарство демонструє стабільно високі темпи зростання. Так у січні-квітні 2013 р., в порівнянні з аналогічним періодом 2012, виробництво сільськогосподарської продукції збільшилося на 5,1%. Зростання продемонстрували як сільгосппідприємства - 9,7%, так і господарства населення - 1,3%. Виробництво сільгосппродукції збільшилося в 19 областях. Зокрема, найбільший приріст був зафіксований у Вінницькій (на 42,2%) і Хмельницькій (на 17%) областях.

«Високий внутрішній і зовнішній попит, політика держави, спрямована на забезпечення пріоритетності розвитку аграрно-промислового комплексу, сприяють підвищенню ефективності цього виду економічної діяльності», - резюмував Пендзин.