ua en ru

Польський бізнес вважає Україну одним з пріоритетних напрямів для інвестицій

Для польського бізнесу Україна є другим після Євросоюзу з пріоритетності напрямком для інвестицій. У свою чергу Україна продовжує роботу по створенню комфортних умов ведення бізнесу і готова обговорювати з інвесторами всі виникаючі проблемні питання. Про це йшлося на зустрічі першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолія Максюти з польською делегацією на чолі із заступником міністра закордонних справ Республіки Польща Катажина Пелчинськой-Наленч.

Анатолій Максюта зазначив, що торговельні відносини між двома країнами розвиваються досить успішно, хоча для України баланс торгівлі з Польщею все ще залишається негативним. За даними Держстату, за перше півріччя 2013 р. обсяги двосторонньої торгівлі товарами і послугами зросли на 2,8% проти аналогічного періоду 2012 року і склали 3,218 млрд дол. При цьому негативне сальдо торгівлі для України за шість місяців поточного року склало 606,4 млн дол.

Співрозмовники погодилися, що дії сторін щодо подальшого розширення економічного співробітництва, а також підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС і створення зони вільної торгівлі, будуть сприяти збільшенню товарообігу між країнами і вирівнювання балансу торгівлі для України.

"Ми сподіваємося, що зона вільної торгівлі буде не лише кроком до відкриття потоку європейських товарів в Україну, але й українських у Європу", - зазначив Максюта.

У свою чергу, Пелчинська-Наленч повідомила, що польські підприємці готові збільшувати інвестиції в українську економіку, оскільки вважають її дуже перспективною.

"Для польських підприємств Україна є на сьогоднішній день пріоритетним напрямком після країн Євросоюзу. Ми дійсно зацікавлені у співпраці, і нам здається, що це також важливо і для України, так як це пов'язано з розміщенням підприємств на території країни і з новими робочими місцями", - зазначила заступник міністра закордонних справ Польщі.

У цьому зв'язку Максюта повідомив, що уряд України приділяє велику увагу створенню комфортних умов для ведення бізнесу, для стимулювання припливу інвестицій у країну. На його переконання, підписання угоди про асоціацію з ЄС дасть серйозний імпульс розширенню інвестицій з боку Євросоюзу. Він також висловив готовність обговорювати всі проблеми, які існують у польських інвесторів в Україні. Максюта наголосив, що Польща для України завжди була важливим економічним партнером, співробітництво з яким буде зміцнюватися.

Польща є найбільшим торговельним партнером України серед країн Центральної та Східної Європи, за результатами 2012 р. вона займає четверте місце серед країн світу за обсягами експорту українських товарів і п'яте по імпорту.

Станом на 1 квітня 2013 р. обсяги польських інвестицій в Україну склали 920,9 млн. дол. США, що становить 1,7% від загального обсягу іноземних інвестицій в економіку.