ua en ru

Світовий держборг почне знижуватися в 2013 р., - МВФ

Світовий державний борг в 2013 р. в результаті "фіскальної консолідації", що охопила в тій чи іншій мірі всі великі економіки світу в 2008-2012 рр., почне знижуватися. Про це 16 квітня 2013 р. заявив глава податкового департаменту МВФ Карло Котареллі під час виступу на весняній сесії Міжнародного валютного фонду та Світового банку у Вашингтоні, передає російський "Комерсант".

Згідно з даними Fiscal Monitor, валовий держборг у світі складе 79,3% ВВП проти 81,1% в 2012 р. (і 67,5% - у 2008 р.; зростання світового держборгу почалося в 2007 р.) і в 2014 р. його повільне зниження продовжиться.

Лише десять економік в 2013 р. продовжать швидко нарощувати держборг - в їх випадку він вже перевищує 90% ВВП.

"Це хороші новини, що мова йде лише про десять країн світу. Погані новини в тому, що ці країни складають 40% світового ВВП", - заявив Котареллі.

Йдеться про США, Японію, Великобританію і сім країн зони євро, включаючи Францію, Італію, Іспанію та Бельгію. Економіст МВФ відзначив, що з "десятки" тільки Японія поки не оголосила про "фіскальну консолідацію" (це за планами японського уряду відбудеться влітку 2013 р.). Але в цілому світова кампанія з "фіскальної консолідації", що проводиться під егідою G8, форуму фінансової стабільності й МВФ, вдалася.

Уряди більшості країн світу, як констатував огляд МВФ ще в листопаді 2012 р., або регламентували бюджетний дефіцит і рівень держвидатків, або уточнили і посилили правила.

При цьому "фіскальна консолідація" лише спосіб стабілізації - що спрацював, запобіг катастрофічному розвитку подій і навіть дозволив імовірно з 2014 р. повернутися до цілком прийнятного зростання світового ВВП на 4% на рік. Однак, за майже єдиної думки економістів на весняній сесії МВФ, проблема накопиченого за межами "фіскальної консолідації" держборгу ефективно вирішується лише більш високими темпами неінфляційного економічного зростання. Сама по собі інфляція (МВФ розраховував вплив зростання світової інфляції до 2017 р. до 4,4% з нинішніх 1,6%) здатна скільки-небудь значуще скоротити лише чистий держборг Японії (на 22% за п'ять років) та Італії (на 17 %). Для США, Франції, Німеччини, Великобританії зниження чистого держборгу на 10% мало що дає, як і його реструктуризація. Ресурси ж зниження боргу через приватизацію нефінансових активів з великих економік є тільки у Японії, Італії та Франції.

Крихкість досягнутої стабільності також підкреслюють розрахунки МВФ по "валовим фінансовим потребам" найбільших країн (сума дефіциту бюджету і поточних виплат за держборгом). Серед розвинених країн абсолютним рекордсменом за цим показником на 2013 р. є Японія (59% ВВП, в 2015 р. - 54,8%), Італія (27,8%, в 2015 р. - 28,3%) і США ( 25,2%, в 2015 р. - 24%). Серед економік, що розвиваються це Єгипет (37,4%), Пакистан (33,2%) і Йорданія (31,8%), в десятці "лідерів" також Україна, Бразилія, Індія і Південна Африка. Вони ж перші кандидати на проблеми з бюджетом у разі чергового витка нестабільності в світових фінансах.

Читайте також: Центробанки світу повинні зберігати низькі ставки, - МВФ