ua en ru

Єврокомісія визначила пакет довгострокової фіндопомоги Україні в сумі 11 млрд євро, - Баррозу

Єврокомісія визначила пакет фіндопомоги Україні в сумі 11 млрд євро, які будуть виділені протягом декількох років.

Єврокомісія визначила пакет фіндопомоги Україні в сумі не менше 11 млрд євро, які будуть виділені протягом декількох років. Про це сьогодні на прес-конференції заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (на фото).

"Сьогодні Єврокомісія визначила пакет фінансової допомоги Україні, згідно з яким вона може отримати 11 млрд євро протягом декількох років", - Баррозу.

"Зараз наш пріоритет - сприяти мирному вирішенню української кризи, - зазначив Баррозу. - Паралельно міжнародне співтовариство має мобілізуватися і допомогти Україні в стабілізації економічної та фінансової ситуації".

За словами голови Єврокомісії, пакет допомоги складається з негайних коротко- та довгострокових заходів, таких, як торгова, економічна, фінансова і технічна підтримка. З 11 млрд євро допомоги 1,6 млрд євро будуть надані у формі кредитів, 1,4 млрд євро - як гранти від Євросоюзу. Крім того, ще до 3 млрд євро Київ отримає від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) і 5 млрд євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Додатково до затвердженого плану Баррозу запропонував організувати "платформу координації донорів" по Україні, схожу з міжнародною донорською конференцією, яка організовувалася по Сирії. Він також заявив, що через програму "Сусідських інвестицій" в інфраструктуру України може бути залучено ще до 3,5 млрд євро.

У своїй промові Баррозу виступив за відновлення діалогу з найважливіших документів європейсько-українських відносин останніх років. В першу чергу це угоди про асоціацію з ЄС, про поглибленої та всебічної зони вільної торгівлі і про спрощення візового режиму. 2 березня 2014 р. новий український уряд вже розпорядився відновити підготовку до підписання цих актів.

Нарешті, глава Єврокомісії підтвердив намір ЄС брати участь у відновленні українського господарства. Так, він запропонував допомогу Євросоюзу в модернізації газотранспортної системи України, а також у налагодженні реверсних поставок газу, в основному через Словаччину. Ще в січні 2014 р. повідомлялося, що тодішній український уряд Миколи Азарова підписав українсько-словацький договір про реверсні постачання.