ua en ru

Азаров доручив розібратися з проблемою ввезення українських товарів до Росії

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив створити робочу групу та розібратися в ситуації з проблемою ввезення українських товарів до Росії.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров (на фото) доручив створити робочу групу та розібратися в ситуації з проблемою ввезення українських товарів до Росії. Про це заявив урядовий уповноважений України з питань співробітництва з Російською Федерацією, державами-учасниками СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян, повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

"Прем'єр-міністр доручив розібратися, визначитися з фактами та вжити відповідних заходів щодо захисту вітчизняних товаровиробників. Якщо такі питання і проблеми виникли, то потрібно їх врегулювати", - підкреслив Мунтіян

В цілому він зазначив, що Мінекономрозвитку України проводить моніторинг ситуації з експортом українських товарів до РФ, а також активно співпрацює з російською стороною щодо вирішення проблеми, яка виникла.

Азаров також вимагає активізувати роботу з наближення технічних регламентів Митного союзу та України.

"У нас зараз виникають певні труднощі, пов'язані із утворенням, структуруванням Митного союзу, з'являються відмінності у підходах. Саме тому надзвичайно важливо зараз активізувати і продовжити нашу співпрацю з країнами Митного союзу особливо в частині зближення у галузі технічних регламентів, угод, які регулюють митні процедури. І зараз ми над цим активно працюємо", - сказав Азаров.

Ажіоотаж навколо російської митниці виник вчора, коли Федерація роботодавців України, очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила в перелік "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.

Прогнозний обсяг українського експорту в РФ в другому півріччі поточного року Федерація працедавців України оцінювала приблизно в 8,5 млрд дол. Унаслідок зриву частини контрактів, а також подорожчання і затримки виконання інших експортних операцій, за оцінкою ФРУ, втрати України від описуваних дій російської сторони можуть досягти, залежно від розвитку подій, в 2-2,5 млрд дол. тільки в другому півріччі поточного року.

Проте вже вчора ввечері в Міністерстві доходів і зборів України заявили, що митні пости на кордоні з Росією працюють в штатному режимі.

Сьогодні представник прес-служби Федеральної митної служби РФ Наталія Карасьова заявила, що Росія не блокувала поставки товарів з України і не створювала "ризикові списки" українських підприємств, що імпортують свою продукцію в РФ.

"Ніяких" ризикових списків "у нас не немає", - заявила вона. За словами Карасьової, контроль на митниці відбувається відповідно до законодавства. "Як прописана в митному кодексі Митного союзу перевірка вантажів (огляд 5%), так вона і відбувається", - підкреслила вона.