ua en ru

"Придніпровська фондова біржа" стала лідером за обсягом торгів з акціями в Україні з початку 2013 р

"Придніпровська фондова біржа" стала лідером за обсягом торгів з акціями в Україні з початку 2013 р. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

У квітні на біржовому ринку відбулися масштабні зміни. "Українська біржа", яка займала з серпня 2009 р. перше місце за обсягом угод з акціями, минулого місяця впала відразу на третє місце - 512,3 млн грн, свідчать дані Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Майданчик більше не є лідером ні в одному сегменті ринку. Раніше біржа "Перспектива" обігнала її в секції термінового ринку, у квітні відрив збільшився - 1,7 млрд грн проти 403 млн грн.

Більш значний обсяг угод з акціями у квітні був зафіксований на ПФТС (638,6 млн грн) і "Придніпровської фондової біржі" (ПФБ; 1,87 млрд грн). На ПФТС повідомили, що найбільш ліквідними акціями в квітні були папери "Кримгазу" (обсяг торгів - 32 млн грн). Завдяки цьому стрибку ПФБ вийшла в лідери року з відривом від "Української біржі" на більш ніж 200 млн грн.

Найбільші угоди на ПФБ були зафіксовані з акціями чотирьох компаній: "ОСТ-Інвест" (19 квітня на 423 млн грн); "Укрдорбуд" (22 квітня на 251 млн грн); "Нафтова компанія "Ойл Сіті" (29 квітня на 151 млн грн); "Медікал Томограф Інвестмент" (19 квітня на 101 млн грн). У останньої компанії не змогли пояснити причини попиту інвесторів на власні акції і відмовилися розкривати інформацію про види своєї діяльності.

Спровокувати зростання активності торгів на майданчику могло зміна оподаткування цінних паперів, вважає заступник голови Київської міжнародної фондової біржі Сергій Мелесік. З 1 січня для позабіржових операцій ставка акцизу становить 1,5% від суми угоди, а за умови знаходження паперів в лістингу біржі - 0,1%. У разі наявності біржового курсу у цінних паперів ставка становить 0%. "Можливо, вони роблять обсяги з метою продажу біржі. Зараз на ринку є пару гравців, які хочуть купити біржу", - припускає Мелесік.

Експерти кажуть, що угоди на ПФБ, ймовірно, носили технічний характер, наприклад акції цих емітентів могли перебувати в заставі у банків під кредити пов'язаним особам.