ua en ru

"Газпром" зробив Китаю нову цінову пропозицію щодо поставок газу по західному маршруту

"Газпром" зробив Китаю нову цінову пропозицію по постачанню газу по західному маршруту. Про це повідомив сьогодні журналістам в Анапі глава концерну Олексій Міллер.

"Ми провели дуже скрупульозну роботу протягом декількох місяців з підключенням проектних інститутів - з оптимізації витрат", - сказав Міллер.

За його словами, головною метою даної оптимізації було, з одного боку, збереження принципу рівнодоходності поставок газу в Європу, з іншого - деяке зниження базової ціни поставок газу в Китай. Як підкреслив Міллер, нова пропозиція по ціні зроблена з урахуванням даної оптимізації, але параметри нової ціни він не уточнив. "Без сумніву, це заслуговуюча уваги пропозиція", - уклав глава Газпрому.

Нагадаємо, що Росія і Китай вже кілька років не можуть підписати контракт на постачання російського газу в КНР, оскільки ніяк не можуть узгодити ціну поставок. За неофіційними даними, розбіжність в ціні на постачання газу сягає 100 дол за 1 тис. куб. м. Офіційно російська сторона сподівалася усунути розбіжності з Китаєм до кінця 2011 р., проте цього не сталося. Разом з тим сторонами принципово узгоджено обсяги поставок газу за двома маршрутами: західним - 30 млрд куб. м (проект "Алтай") і східному - 38 млрд куб. м. У рамках реалізації проекту "Алтай" "Газпром" виконав значну підготовчу роботу по створенню нових газотранспортних потужностей. Розроблено обгрунтування інвестицій у проект і проведені дослідження по маршруту газопроводу. Будівництво газопроводу "Алтай" почнеться тільки після укладення контракту купівлі-продажу газу з китайською стороною, повідомляли раніше в Газпромі.

У 2012 р. "Газпром" повідомляв, що новий позитивний імпульс переговорам з Китаєм був даний в рамках саміту АТЕС у Владивостоці.

Читайте також: "Південний потік" - стартувало будівництво чергового газопроводу в обхід України