ua en ru

У день суду над Савченко в мережі з'явилося відео її затримання бойовиками "ЛНР"

У день суду над Савченко в мережі з'явилося відео її затримання бойовиками "ЛНР" Фото: Надія Савченко

В ході допиту Савченко заявила, що могла б дізнатися всіх людей, які її брали в полон

Сьогодні, 29 вересня, в Донецькому міському суді Ростовської області (Росія) продовжився суд у справі української льотчиці та народного депутата Надії Савченко, на якому пройшов допит безпосередньо самої підсудної. Разом з тим, в мережі з'явилося відео, на якому її беруть у полон бойовики "ЛНР".

Відео затримання Савченко

У паблике "Відкрита Росія" в YouTube сьогодні було опубліковано відео, на якому бойовики самопроголошеної "ЛНР" беруть Надію Савченко в полон. Підпису йдеться про те, що знімав його російський доброволець Єгор Російська.

"17 червня минулого року Надію Савченко взяли в полон бійці ЛНР. Це сталося в результаті бою поруч із селищем Металіст під Луганськом. Бій знімав на відеокамеру російський доброволець Єгор Російська", - свідчить підпис до відео.

Допит Савченко

На сьогоднішньому судовому засіданні відбувся допит самої Надії Савченко, в ході якого вона заявила, що могла б дізнатися всіх людей, які її викрадали і брали в полон. Крім того, на питання її адвоката Миколи Полозова про те, чи брала вона участь у артилерійському обстрілу, в результаті якого загинули двоє російських журналістів, Савченко відповіла негативно.

"Я і близько не брала участь у коригуванні цього вогню і в цьому обстрілі. Коли я йшла по дорозі, вогонь вівся з двох сторін артилерійський. І метрах в двохстах від мене вибухнув снаряд. До блокпоста "Металіст" я не дійшла близько 2,5 кілометрів, я бачила тільки засідку. Цей Умаров взагалі мені говорив, що журналісти потрапили під помилковий обстріл своїх же. Я взагалі не наводила ні міномети, ні гаубиці", - заявила вона.

Також в ході допиту Савченко заявила, що якби не анексія Криму, вона б не опинилася на лаві підсудних.

"Савченко: не було б вторгнення Росії в Крим, не було б війни на Донбасі і я не була б тут на суді", - процитував Полозов її слова.

Варто також зазначити, що суд відмовив Савченко в проведенні допиту з використанням детектора брехні, пояснивши це тим, що таке не передбачено Кримінально-процесуальному кодексі РФ.

"Ви, напевно, погано сприйняли мої слова в минулий раз, коли я сказала, що хочу давати показання під поліграфом. Я абсолютно серйозно говорила про те, що я хочу давати показання з використанням детектора брехні або поліграфа. Слідство боїться, що їх брехливе справа розвалиться, якщо він покаже, що я не брешу. А якщо під поліграф поставити ще й всіх свідків, від нього нічого не залишиться", - заявила українська льотчиця.

Крім того, адвокат опублікував у своєму Twitter звернення Надії Савченко, в якому вона назвала суд і слідство в Російській Федерації "маріонетками Кремля".

"Суд не буде чесним і справедливим. У Росії це не можливо, тут суд і слідство - це маріонетки Кремля", - написала вона.