ua en ru

Дефляція в Україні в серпні склала 0,7% в місячному обчисленні

Дефляція в Україні в серпні 2013 р. склала 0,7% в місячному численні. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).

Дефляція в Україні в серпні 2013 р. склала 0,7% в місячному численні. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).

З початку року спостерігалася дефляція на 0,6%.

"На споживчому ринку у серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,5%. Найбільше (на 15,4% та 11,5%) подешевшали овочі та фрукти. На 1,1-0,2% знизилися ціни на продукти переробки зернових, сало, цукор, рибу та продукти з риби, яловичину, макаронні вироби, соняшникову олію. Водночас відчутно (на 13,5%) зросли ціни на яйця. На 1,1-0,4% подорожчали рис, кисломолочна продукція, сири, масло, свинина, молоко", - йдеться у повідомленні Держстату.

Експерти зазначають, що подорожчання алкогольних напоїв, тютюнових виробів на 1,0% в першу чергу зумовлено підвищенням цін на тютюнові вироби на 1,4%. Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 0,1%, що в основному пов'язано з підвищенням цін на скраплений газ (на 2,2%).

"Зростання цін у сфері охорони здоров'я на 0,2% відбулося насамперед за рахунок подорожчання фармацевтичної продукції на 0,3%... Ціни на транспорт у цілому збільшилися на 0,3%, перш за все через зростання вартості перевезень пасажирським залізничним транспортом на 3,3%", - повідомив Держстат.

Державний бюджет України на 2013 р. передбачає номінальний ВВП у розмірі 1 трлн 576 млрд грн, зростання реального ВВП на рівні 3,4% і інфляцію на рівні 4,8% (грудень до грудня).

У 2014 р. Кабінет міністрів прогнозує інфляцію на рівні 8,3%. Про це йдеться в урядовому законопроекті про основні напрями бюджетної політики на 2014 р. У законопроекті також передбачено, що рівень безробіття (за методологією Міжнародної організації праці) в 2014 р. складе 7,1-7,4%.

Прем'єр-міністр Микола Азаров в червні заявив, що Україні необхідно збільшити інфляцію 1,5-2%. "Три роки наполегливої роботи показали, що можна навіть у важких умовах підтримувати економічну стабільність. Більш того, у нас зараз проблема іншого плану: нам трошки треба розкрутити інфляцію, близько 1,5-2%, оскільки ми маємо протягом 5 місяців нульову інфляцію. Це тривожний фактор, тому у нас як раз проблема іншого плану", - сказав Азаров.

Зазначимо, що Мінфін України погіршив прогноз зростання ВВП України в 2013 р. до 1-1,5%.