ua en ru

Відвід озброєння калібром до 100 мм на Донбасі почнеться з Луганської області

Відвід озброєння калібром до 100 мм на Донбасі почнеться з Луганської області Фото: Андрій Лисенко

Андрій Лисенко назвав перемогою підписання відведення озброєнь до 100 мм в Мінську

Відвід озброєння калібром менше 100 мм на Донбасі почнеться з Луганської області. Про це сьогодні на брифінгу повідомив представник Адміністрації Президента України (АПУ) з питань антитерористичної операції (АТО) полковник Андрій Лисенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми сподіваємося, що та сторона буде виконувати свої зобов'язання, тому що лінія дотику повинна залишатися без важких озброєнь, без озброєнь менше 100 мм. І ми вважаємо, що це черговий крок до встановлення миру в зоні конфлікту", - сказав Лисенко.

Він назвав підписання угоди щодо відведення техніки калібром менше 100 мм великим успіхом.

"Підписання доповнення до комплексу заходів щодо виконання мінських домовленостей, у якому міститься норма щодо озброєнь менше 100 мм, у тому числі танків, мінометів, - це дуже важливий крок. Ми вважаємо, що це одна з дипломатичних перемог, одна з перемог наших представників, які беруть участь у роботі тристоронньої робочої групи", - повідомив він.

Лисенко також зазначив, що відвід техніки почнеться з Луганської області, а потім продовжиться на інших напрямках в зоні АТО.

"Зокрема, передбачається, що всі зброю, яка має калібр менше 100 мм, то є і міномети понад 80 мм, і танки, і броньована техніка, яка також має озброєння менше 100 мм буде відведена від лінії зіткнення в зоні АТО на відстань спочатку 15 км. Планується, що це почнеться відбуватися саме на Луганщині, потім цю процедуру буде перенесено на інші території, які йдуть уздовж лінії розмежування", - зазначив спікер АПУ.

Нагадаємо, вчора, 29 вересня, в Мінську учасники тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі підписали угоду про відвід озброєнь калібром менше 100 мм.

Відвід озброєнь калібром менше 100 мм буде здійснюватися на 15 км і пройде в два етапи. Перший етап розпочнеться через два дні.