ua en ru

Біля дипмісії Еквадору у Лондоні, де переховується Ассанж, виявили прослуховуючий пристрій

Еквадор виявив прослуховуючий пристрій у будівлі своєї дипмісії в Лондоні, де вже більше року змушений перебувати засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж, передає Reuters.

Зараз фахівці намагаються встановити, хто і з якою метою встановив жучок. З відповідною заявою виступив міністр закордонних справ Еквадору Рікардо Патина, уточнивши, що прослуховуючий пристрій було виявлено в кабінеті посла Еквадору у Великобританії.

У Лондоні цю інформацію коментувати відмовилися.

Шведська влада звинувачує Ассанжа у злочині сексуального характеру, не пов'язаному з насильством, і домагається його екстрадиції з Великобританії.

Тим часом захист журналіста наполягає на тому, що звинувачення проти засновника WikiLeaks мають політичне підгрунтя. Зокрема, його адвокати вважають, що переслідування їхнього підопічного пов'язане з публікацією листування американських дипломатів, і побоюються подальшої видачі їх клієнта США, де він оголошений ворогом держави і де йому загрожує смертна кара. Сам Ассанж заперечує всі звинувачення на свою адресу.

В кінці листопада 2010 р. WikiLeaks почав публікацію 250 тис. конфіденційних документів Держдепартаменту США. Послання показали зворотний бік американської дипломатії, справжнє ставлення Вашингтона до багатьох іноземних лідерів і його справжню точку зору на ряд актуальних проблем сучасної дипломатії.