ua en ru

Царнаеви роз'їжджали по Бостону на BMW з номером Terrorista № 1, - поліція

Джохар Царнаев, затриманий за підозрою у скоєнні терактів в Бостоні і нападі на поліцейського в Массачусетському технологічному університеті, прийшов в себе і дає свідчення. У Царнаева пошкоджена сонна артерія - він дає свідчення письмово, повідомляє телеканал АВС.

Раніше ЗМІ проінформували, що від отриманих поранень злочинець міг втратити дар мови, а тому допит може не відбутися. В даний час силовики допитують затриманого про інших передбачуваних членах злочинної групи та заплановані теракти.

Слідчі підозрюють, що брат Джохара Царнаева Тамерлан мав зв'язки з лідером дагестанської Кізілюртовского бандгрупи Гаджимурад Долгатовим. Про це свідчить відеозапис із заявою останнього, розміщена в обліковому записі Тамерлана Царнаева на сайті YouTube. Раніше стало відомо, що поліція перевіряє зв'язки братів Царнаевих на предмет співпраці з терористичною організацією "Кавказький емірат", очолюваної Доку Умаровим.

Федеральні прокурори готують висновок, який буде пред'явлено Джохаром Царнаеву найближчим часом. Швидше за все, злочинця звинуватять у тероризмі та застосуванні зброї масового знищення. У цьому випадку йому загрожує найвища міра покарання, але в Массачусетсі не передбачена смертна кара.

Поліція з'ясувала, що Царнаеви не мали дозволу на володіння вогнепальною зброєю, також у списку їхніх злочинів числиться викрадення автомобіля і викрадення людини. Крім того, силовики встановили, що брати планували здійснення нових терактів з використанням бомб. Поліцейські знайшли схованку з великою кількістю вогнепальної зброї та вибухівки.

Після скоєння теракту в Бостоні злочинці не таїлися, роз'їжджаючи по місту на чорному BMW з табличкою Terrorista № 1, встановленої замість номера. У спецоперації із затримання брали участь близько 300 поліцейських, а також співробітники ФБР і слідчі.

Брати Царнаеви підозрюються у здійсненні серій терактів у Бостоні. 15 квітня 2013 р. на фініші щорічного марафону прогриміли вибухи, в результаті яких загинули три людини, близько 200 отримали поранення.

Через кілька днів злочинці влаштували перестрілку в кампусі Массачусетського технологічного інституту, в ході якої Тамерлан Царнаев отримав смертельні поранення.

Читайте також: Важко поранений Царнаев може втратити здатність говорити, - лікарі

BMW