ua en ru

Суд підтвердив законність знесення пам'ятника Леніну у Харкові

Харківський окружний адміністративний суд сьогодні, 24 жовтня, відхилив клопотання Харківської міської ради про призупинення дії розпорядження голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути про демонтаж пам'ятника Леніну і про витяганні його з Державного реєстру пам'яток України.

Харківський окружний адміністративний суд сьогодні, 24 жовтня, відхилив клопотання Харківської міської ради про призупинення дії розпорядження голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути про демонтаж пам'ятника Леніну і про витяганні його з Державного реєстру пам'яток України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Харківської міськради.

На засіданні суду відповідач, представник ХОДА Денис Дудник повідомив, що відразу ж після знесення пам'ятника, 29 вересня, губернатор Ігор Балута направив у Міністерство культури листа з проханням прибрати пам'ятник Леніну на площі Свободи з Держреєстру пам'яток України.

У свою чергу заступник директора Юридичного департаменту міськради Костянтин Прокоп'єв зазначив, що це дії є незаконними, оскільки обладміністрація має право вносити пропозиції Мінкульту щодо пам'яток культурної спадщини тільки після узгодження цього питання з територіальною громадою Харкова.

"Дискусії не було. У міськрада не надходило письмових звернень із проханням спільно вирішити це питання. Крім того, Харківською облдержадміністрацією та СКП "Харківзеленбуд", як балансоутримувачем пам'ятника, було підписано угоду, згідно з яким облдержадміністрація зобов'язана охороняти монумент", - повідомив Прокоп'єв.

Як зазначається, Харківська міська рада планує подати апеляційну скаргу на рішення суду відповідно до строків, визначених законодавством України.

Нагадаємо, розгляд клопотання почалося вчора, але було перенесено.