ua en ru

Саакашвілі пред'явили нове обвинувачення по "справі Гіргвліані"

Саакашвілі пред'явили нове обвинувачення по "справі Гіргвліані"
Прокуратура Грузії висунула екс-президенту Грузії Михайлу Саакашвілі нове звинувачення, яке стосується справи про вбивство співробітника "Об'єднаного банку Грузії" Сандро Гіргвліані в 2006 році.

Прокуратура Грузії висунула екс-президенту Грузії Михайлу Саакашвілі нове звинувачення, яке стосується справи про вбивство співробітника "Об'єднаного банку Грузії" Сандро Гіргвліані в 2006 році. Про це йдеться в заяві прокуратури, поширеному в четвер, 27 листопада, передає "Новини-Грузія".

"Головна прокуратура Грузії винесла постанову про обвинувачення колишнього президента Михайла Саакашвілі у справі про злочин проти Олександра Гіргвліані. Розслідування, проведене на підставі рекомендацій Європейського суду з прав людини, встановила, що ми маємо справу з системним злочином", - йдеться в повідомленні.

При цьому зазначено, що "приховування злочину проти Олександра Гіргвліані, фальсифікацію розслідування, покривання високопоставлених чиновників і сприяння їм уникнути покарання було здійснено в результаті узгоджених і скоординованих дій міністра внутрішніх справ Иванэ Мерабішвілі, директора департаменту конституційної безпеки (МВС) Давида Ахалая, голови департаменту з виконання покарання Бачани Ахалая, генеральної прокуратури і колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі".

Розслідування справи триває за статтею 332 Кримінального кодексу Грузії - зловживання службовими повноваженнями, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від трьох до п'яти років.

Співробітник "Об'єднаного банку Грузії" Сандро Гіргвліані був знайдений убитим 28 січня 2006 року на цвинтарі в Окрокана (передмістя Тбілісі), після сварки в одному з тбіліських барів з чиновниками МВС. Сварка сталася в кафе "Шарден-бар" в центрі Тбілісі, де перебували нині колишні високопоставлені чиновники МВС.

Один з фігурантів справи, колишній заступник голови департаменту конституційної безпеки (ДКБ) МВС Грузії Олег Мельников раніше заявив, що Михайло Саакашвілі був в курсі деталей справи про вбивство Гіргвліані.

Нагадаємо, раніше головна прокуратура Грузії посилила звинувачення проти екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі у справі про побиття на той час депутата парламенту Валерія Гелашвілі влітку 2005 р.