ua en ru

Експерти ідентифікували понад 200 з близько 1000 невпізнаних тіл в зоні АТО, - МВС

За період проведення антитерористичної операції (АТО) органами внутрішніх справ зареєстровано понад тисячу повідомлень про виявлення невпізнаних тіл, понад 200 з яких вже вдалося ідентифікувати.

За період проведення антитерористичної операції (АТО) органами внутрішніх справ зареєстровано понад тисячу повідомлень про виявлення невпізнаних тіл, понад 200 з яких вже вдалося ідентифікувати. Про це повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олександр Вакуленко, передає прес-служба міністерства.

"Наразі вже вдалося встановити особи понад 200 невпізнаних тіл, інші залишаються невпізнаними", - зазначив Вакуленко.

За його словами, ідентифікація тіл загиблих буде проведена у декілька етапів. Перший - встановлення генетичних ознак загиблого, що можливе шляхом проведення молекулярно-генетичної експертизи. Вказані експертизи будуть проведені в НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області.

Другий етап - встановлення генетичних ознак родичів зниклих осіб. Для цього у кожному обласному управлінні міліції створено спеціальні робочі групи, які будуть займатися прийняттям заяв про безвісне зникнення, викрадення чи взяття в полон громадян, негайним відкриттям кримінальних проваджень, відібранням у родичів зниклих осіб біологічних зразків та призначенням відповідних експертиз.

"Біологічні зразки будуть відбиратися у біологічних батьків чи дітей зниклої особи, оскільки лише їх зразки придатні для встановлення спорідненості з невпізнаним тілом", - зазначив заступник начальника Державного центру-начальника лабораторії інженерно-технічної та економічної експертизи Костянтин Дубонос.

За результатами проведення вказаної експертизи буде встановлено ДНК-профіль особи, який в автоматичному режимі буде перевірятися з профілями невпізнаних тіл, наявних у базі даних.

"Орієнтовний строк проведення експертизи окремого зразку може становити до двох тижнів", - зазначив Дубонос.

При цьому він повідомив, що відібрання зразків та проведення молекулярно-генетичної експертизи за постановою слідчого для громадянина буде повністю безкоштовним, і здійснюватиметься за рахунок держави.

Зазначимо, вчора радник Президента України Ольга Богомолець повідомила, що Міністерство охорони здоров'я України усунено від проведення ДНК-експертиз тіл учасників антитерористичної операції.

Раніше Богомолець заявляла, що силові відомства отримали більше 100 запитів на аналіз ДНК загиблих військових.

Нагадаємо, станом на 23 вересня в моргах прилеглих до зони АТО областей знаходилися тіла 552 досі не ідентифікованих загиблих військових.