ua en ru

У Словаччині проголосують за вотум недовіри уряду після вбивства журналіста

У Словаччині проголосують за вотум недовіри уряду після вбивства журналіста Фото: парламент Словаччини (nrsr.sk)

Голосування відбудеться 19 березня

Парламент Словаччини 19 березня проведе голосування за вотум недовіри прем'єр-міністру країни Роберта Фіцо. Таке рішення депутати прийняли 13 березня, передає "Радіо Свобода".

Повідомляється, що для висловлення недовіри уряду потрібні голоси 90 з 150 членів парламенту країни.

Нагадаємо, в Словаччині партія Most-Hid, що входить в парламентську коаліцію, ініціює дострокові вибори.

"Республіканський рада партії доручає партійному керівництву обговорити можливості дострокових парламентських виборів", - сказала лідер партії Most-Hid Бела Бугар. Вона також додала, що прем'єр-міністр країни поки не погоджується на такий варіант. У зв'язку з цим партія заявила, що в разі відмови уряду погодитися на дострокові вибори, Most-Hid вийде з коаліції. Таким чином, парламент Словаччини не зможе повноцінно функціонувати.

Як відомо, 10 березня 2018 року в Словаччині десятки тисяч людей вийшли на антиурядові демонстрації в Братиславі та інших містах країни. Демонстранти несли плакати на кшталт "Словаччина має стати державою без мафії" і вимагали відставки прем'єр-міністра країни Роберта Фіцо за можливу причетність його уряду до корупційних схем.

Причиною масових протестів у країні стало недавнє вбивство 27-річного журналіста Яна Куцяка, який вів гучні журналістські антикорупційні розслідування. Тіла журналіста і його дівчини знайшли у будинку в 50 км від Братислави. Причиною смерті стали вогнепальні поранення: куля потрапила журналісту в груди, його нареченій - в голову. За даними поліції, вони були вбиті між 22 і 25 лютого.

Додамо, що міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Калиняк подав у відставку у зв'язку з убивством журналіста і його нареченої. А президент Словаччини Андрій Кіска заявив, що дострокові вибори можуть стати рішенням для відновлення довіри у зв'язку з убивством журналіста-розслідувача, яке потрясло націю.