ua en ru

На Прикарпатті 7 туристів з Києва потрапили до інфекційної лікарні: що сталося

На Прикарпатті 7 туристів з Києва потрапили до інфекційної лікарні: що сталося Колаж РБК-Україна: до лікарні на Прикарпатті потрапили туристи з Києва з отруєнням

На Прикарпатті група туристів з Києва була госпіталізована до інфекційного відділення з діагнозом "харчова токсикоінфекція". За фактом інциденту було розпочато санітарно-епідеміологічне обстеження осередку гострої кишкової інфекції.

Про це розповіли в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області на сторінці в Facebook.

Випадок отруєння зафіксований в селі Микуличин - курорті, розташованому в долині річки Прута, між Яремче та Ворохтою, недалеко від природного заповідника "Горгани".

Що сталося

Як було встановлено, сім хворих прибули на відпочинок у складі туристичної групи з дев'яти людей 25 серпня і проживали в приватному котеджі "Сімка" в цьому населеному пункті, популярному серед туристів.

"Напередодні, 25 серпня 2022 року вони харчувались самостійно за місцем проживання та готували їжу самі. Їли власноручно приготовлений шашлик, який зберігався без відповідних температурних умов", - йдеться в публікації.

Туристам стало зле наступного дня ввечері, а вже 27-го вони потрапили до Яремчанської міської лікарні. Їх стан оцінюється як середньої тяжкості.

"Хворі скаржились на загальну слабкість, блювоту, болі в животі, діарею, підвищення температури тіла до 38-39 С", - розповіли в Держпродспоживслужби.

Місцеві фахівці санітарно-епідеміологічної служби проводять обстеження осередку гострої кишкової інфекції.

Як захиститися від харчових отруєнь

У ГУ Держпродспоживслужби Прикарпаття розповіли про заходи профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь:

  • не вживайте продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
  • зберігати продукти харчування потрібно відповідно до зазначеного на упаковці способу, враховуючи встановлений термін придатності;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не готуйте страви в кількості більшій, ніж зможете з'їсти - приготовані продукти бажано вживати відразу, а при повторному споживанні, вони повинні проходити вторинну термічну обробку. Зберігання приготованого блюда без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
  • не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).