ua en ru

Користь для організму - незамінна: дієтолог пояснила, навіщо потрібно з'їдати одну цибулину на день

Користь для організму - незамінна: дієтолог пояснила, навіщо потрібно з'їдати одну цибулину на день Цибуля (фото: pixabay.com)

Цибуля є універсальним продуктом, який використовують для приготування різноманітних страв майже завжди, а користь цього овочу для організму нічим не замінима.

Дієтолог Світлана Фус розповіла, як вживання однієї цибулини на день може позитивно вплинути на здоров'я людини. Про це фахівець написала в своєму Instagram.

Зазначається, що мова йде про цибулю як в сирому, так і у вже приготованому вигляді.

Цибулю використовують для полегшення болю в горлі, при застуді. Вона також допоможе знизити рівень холестерину в крові та запобігає атеросклерозу.⁣⁣ Цей продукт є одним із засобів профілактики багатьох хвороб. Цибуля підвищує апетит, сприяє виробленню травних соків і жовчі, стимулює роботу кишечника. Вона має протизапальну, антиоксидантну дію, зміцнює капіляри, підвищує імунітет.

"Завдяки своїм безцінним лікувальним властивостям це відмінний компонент для багатьох страв.⁣⁣ Якщо з'їдати на день одну цибулину середніх розмірів в будь-якому вигляді (сирому або приготованому) це піде вам на користь", - пише Фус.

При цьому дієтолог звертає увагу, що в сирому вигляді цибуля не рекомендується вживати людям з хворобами шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунку), оскільки це може викликати подразнення слизової.⁣⁣⠀

Які найважливіші речовини містяться в цибулі:

  • Кверцетин - речовина з сімейства флавоноїдів, що має сильні антиоксидантні властивості та протизапальну дію.⁣⁣⠀
  • Антоціани - підгрупа флавоноїдів (антиоксиданти), які надають деяким видам цибулі фіолетовий або червоний колір. Чим більше флавиноїдів - тим яскравіший і темніший колір цибулини. Тому звичайний жовтий лук хороший, але фіолетовий - краще.⁣⁣⠀
  • Сполуки органічної сірки, наприклад, аліцин. Це він додає їм різкий запах і смак, має антибактеріальну та антигрибкову дію.⁣⁣⠀
  • Фруктани - полімери фруктози, які не перетравлюються нашими ферментами і стають живильним середовищем для корисної мікрофлори кишечника (особливо біфідо і лактобактерій).⁣⁣⠀
  • Сапоніни - рослинні глікозиди. Вони мають протизапорні властивості та знижують холестерин.⁣⁣⠀

"Ці речовини роблять цибулю важливим лікарською рослиною", - резюмувала Фус.

Раніше дієтолог дала точну відповідь, чи дійсно кава вимиває кальцій з організму.

Також ми писали про те, що нещодавно дієтолог назвала найбільш корисні вітаміни для людини, які повернуть молодість і сповільнюють старіння.