ua en ru

Підсумки сезону: рекордні вершини та нові сподівання

Підсумки сезону: рекордні вершини та нові сподівання 2014/1015 маркетинговий рік став для України рекордним з експорту кукурудзи
Маркетинговий 2014/15 рік видався для вітчизняних аграріїв чи не одним із найскладніших за всю історію незалежності України. Та попри нестабільну економічну ситуацію, побоювання про зрив експортних поставок зернових, несприятливі погодні умови, сільгосптоваровиробники вистояли.

Маркетинговий 2014/15 рік видався для вітчизняних аграріїв чи не одним із найскладніших за всю історію незалежності України. Та попри нестабільну економічну ситуацію, побоювання про зрив експортних поставок зернових, несприятливі погодні умови, сільгосптоваровиробники вистояли.

Так, незважаючи на тривалі дощі восени минулого року, які ускладнили збирання пізніх зернових, зокрема кукурудзи, Україна отримала рекордні 64 млн тонн збіжжя. Із них, станом на останній день маркетингового року (МР), експортовано понад 34,6 млн тонн. Це ще один рекордний показник 2014/15 МР і експорту України загалом.

При цьому, у країні залишається достатньо зернових, щоб утримувати продовольчу безпеку навіть в умовах кризових явищ. Перехідних запасів є на рівні 11 млн тонн: із них пшениці - 4,9 млн тонн (продовольчої - 1,8 млн тонн), а кукурудзи - біля 5 млн тонн.

На новий зерновий сезон Міністерство аграрної політики та продовольства, незважаючи на песимістичні прогнози міжнародних експертів, дає оптимістичну оцінку. Україна намолотить близько 60 млн тонн зернових культур (прогноз Міжнародної ради із зерна (IGC) - 54,3 млн тонн, МСГ США (USDA) - 56,3 млн тонн, Продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO) - 58,7 млн тонн).

За стабільного рівня внутрішнього споживання у 27 млн тонн та високої конкуренції на світовому ринку, експорт, за попередніми підрахунками, складатиме від 34 млн тонн до 37 млн тонн. Загалом, частка українського зерна в обсягах світової торгівлі для пшениці може скласти близько 8%, а кукурудзи - 15%.

Прогнози - це завжди складна та невдячна справа, тому зерновий підйом відомство має намір підкріпити подальшою прозорою роботою ринку для усіх його учасників та прогнозованим режимом експорту. Зокрема, Міністерство ініціюватиме підписання Меморандуму про взаєморозуміння з суб'єктами господарювання - експортерами зерна. Термін відповідного Меморандуму, підписаного у січні цього року, закінчився 1 липня 2015 року.

Поруч із зерновими, отримала Україна у МР 2014/15 і олійні рекорди. Аграрії зібрали найбільший урожай сої - 3,9 млн тонн (у 2013/14 МР - 2,8 млн тонн). При цьому, ми не тільки у два рази збільшили експорт сої до рекордних 2,3 млн тонн, а й на 15% наростили внутрішню переробку, що дозволило збільшити експорт соєвого шроту на 70%, а олії - на 15%.

Відтак соя набуває дедалі більшого значення для вітчизняних сільгосптоваровиробників - у 2015/16 МР посівні площі під сою розширено до 2,15 млн га. Це на 19% більше показника попереднього сезону. Таким чином валовий збір, за сприятливих погодних умов, може зрости до рекордних 4,1 млн тонн, а експорт - до 2,5 млн тонн.

Очікування міжнародних експертів, зокрема МСГ США (USDA), ще оптимістичніші - 4,4 млн тонн валовий збір та 2,6 млн тонн на експорт.

Говорячи про інші олійні культури, які користувалися популярністю серед вітчизняних аграріїв, зокрема ріпак, варто відзначити спад його виробництва, падіння експорту та зменшення посівних площ. Так, виробництво ріпаку у 2014/15 МР було на рівні 2,2 млн тонн, тоді як у 2013/14 МР - 2,35 млн тонн.

Переробка на олію склала 245 тис. тонн, а експорт складе 1,93 млн тонн (у 2013/14 МР експортні поставки ріпаку були на рівні 2,2 млн тонн). У 2015/16 МР через зменшення посівних площ під ріпак на 5% - до 921,6 тис. га -валовий збір культури може скласти 1,9 млн тонн, а експорт - 1,6 млн тонн. Оцінки експертів МСГ США (USDA) також невтішні - 1,8 млн тонн та 1,5 млн тонн відповідно.

Зменшується і виробництво соняшнику в Україні. У 2014/15 МР урожай склав 10,1 млн тонн, тоді як сезоном раніше - 11,1 млн тонн. При цьому, експорт соняшника складе 50 тис. тонн, тоді як у сезоні 2013/14 МР він був на рівні 70 тис. тонн.

Прогнозуючи валовий збір цієї культури у 2015/16 МР, МСГ США називає цифру в 10 млн тонн, що відповідає нашим оцінкам, з них на експорт -30 тис. тонн. Оцінки українських фахівців збігаються з прогнозами міжнародними експертів - МСГ США (USDA) також прогнозує виробництво соняшнику в Україні на рівні 10 млн тонн, а от експортувати ми будемо більше, вважають в американському відомстві,- близько 50 тис. тонн.

Разом з тим, зменшення виробництва соняшнику не стає на заваді Україні кілька років утримувати лідерство у світі за експортом соняшникової олії, виробництво якої у 2014/15 МР може скласти 4,25 млн т, що на 0,45 млн тонн менше, ніж у сезоні 2013/14 МР. Загалом експорт буде на рівні 3,75 млн тонн (2013/14 МР - 4,2 млн т).

Наявність власної кормової бази наростила виробництво та експорт продукції птахівництва. За 5 місяців поточного року у порівнянні з аналогічним показником минулого року експорт м'яса птиці зріс на 8%, або на майже 140 млн грн.

Підсумовуючи, варто підкреслити, що зернові та олійні культури, олія соєва та соняшникова, м'ясо птиці й надалі залишатимуться пріоритетними експортними продуктами. При цьому розширюватимуться ринки збуту. До традиційних партнерів - Індії, Єгипту, Іспанії, Нідерландів, Туреччини, долучаться і нові - Китай та Саудівська Аравія, Ірак, ПАР, Ізраїль.

Існують також передумови для збільшення поставок м'яса птиці, яєць, меду, продукції глибокої переробки, овочів та фруктів до ЄС. На сьогодні 210 українських підприємств уже здійснюють експорт на європейський ринок, проте присутність вітчизняної продукції у єврозоні поки що складно назвати суттєвою.

Тому Україна, маючи потужний експортний потенціал, готова посилювати свої позиції.