ua en ru

Інструмент Надії: чи стане Савченко самостійним політиком

Інструмент Надії: чи стане Савченко самостійним політиком Фото: Надія Савченко стала українською Жанною д'Арк
Евгений Магда
Евгений Магда
Директор Центра общественных отношений
Повернення Надії Савченко не тільки збіглося з річницею обрання Петра Порошенка президентом, але і трохи не дотягнуло до річниці спалення Жанни д'Арк. Політична доля самої відомої української военнопленной залежить від суспільного запиту на "українську Жанну".

Повернення Надії Савченко не тільки збіглося з річницею обрання Петра Порошенка президентом, але і трохи не дотягнуло до річниці спалення Жанни д'Арк. Політична доля самої відомої української военнопленной залежить від суспільного запиту на "українську Жанну".

Один з резонів Володимира Путіна, який прийняв рішення про помилування Савченко - використовувати її в якості каталізатора українських політичних процесів. Очевидно, що Надія Вікторівна не схожа на більшість колег-парламентаріїв у Верховній Раді, так і в ПАРЄ. Тому її стрімка інтеграція у вітчизняний політичний процес може привести до цікавих наслідків. Недовіра до влади і запит на перетворення досить великі, щоб їх ігнорувати. Чи здатна Савченко вже сьогодні стати державним діячем національного масштабу? Відповідь, скоріше, негативний.


Сумніваюся, що Савченко легко уживеться з Юлією Тимошенко в одній фракції – маленькій, але той що намагається бути гордою. На це, очевидно, розраховували і президентські політтехнологи, хоча іншим їх резоном було виконання Порошенко своїх обіцянок – повернення знакового персонажа здатне перебити багато незроблених справ. Правда, соціологічні дослідження покажуть суспільну реакцію на повернення Надії не раніше середини червня, до того будь-які навколонаукові міркування на цю тему можна сміливо називати спекуляцією.

Про вік дами в пристойному суспільстві говорити не прийнято, тільки констатую, що Надія Савченко вже подолала віковий ценз для пасивної участі в президентській гонці. Цей факт викликав невелике пожвавлення в соціальних мережах в середині травня, сьогодні ж, коли Герой України Савченко на волі, охочих скористатися нею в якості політичного тарана буде предостатньо. Зазначу, що тривала ізоляція вочевидь позбавила Савченко об'єктивної інформації про політичні процеси, тому ризик маніпуляцій чином "нашої Надії" зараз особливо великий. Однак і характер у Надії Вікторівни непростий, не дозволяє розраховувати на легке управління нею.

Для Савченко найважливіше на сьогодні – знайти себе в житті після російської в'язниці, наповнити реальним змістом унікальні для свободної людини стартові можливості і зберегти свою несхожість з провідними політичними персонажами. Ті, хто буде стверджувати, ніби Надія Вікторівна вже сьогодні може очолити країну, лише бачать її в ролі інструменту. Нічого особистого – просто бізнес.