ua en ru

Журналістів, які влаштували акцію протесту в Кабміні, позбавлять акредитації, - Лук'яненко

Журналістів, які сьогодні, 22 травня, під час засідання Кабінету міністрів, влаштували акцію протесту з вимогою об'єктивного розслідування побиття журналістів під час мітингів 18 травня, персонально позбавлять акредитації до Кабінету міністрів. Про це на своє сторінці в Facebook написав прес-секретар прем'єр-міністра України Віталій Лук'яненко.

"Сьогодні під час засідання Кабміну декілька журналістів повернулися спиною до членів Уряду та продемонстрували плакати із закликом діяти в розслідуванні справи про побиття журналістів під час суботнього мітингу.

Думаю, це була неадекватна акція. Непродумана, продиктована емоціями дія.

По-перше, тому що розслідування ведеться, правова оцінка і діям агресивних молодиків, і міліції, безумовно, буде дана. Втручатися в розслідування, яке веде Генеральна прокуратура і МВС неприпустимо. До чого публічні демарші до завершення розслідування? Це не позиція, а поза.

По-друге, Прем'єр-міністр вважає подію під час мітингу абсолютно неприпустимою, і нагадувати йому про необхідність об'єктивного розслідування щонайменше зайве. Азаров до проблем журналістів ніколи спиною не повертався. А ось вони визнали доречним повернутися спиною. Шкода.

По-третє, журналісти не використовували численні можливості контролювати ситуацію, добиватися результату, які у них-то якраз є. У їхніх руках можливість публікувати свої погляди в ЗМІ, право на доступ до публічної інформації, можливість отримувати та аналізувати інформацію, ставити запитання членам Уряду та правоохоронцям, публічно висувати свої претензії, вимоги і пропозиції. Це право ніяк не обмежений - їм потрібно тільки професійно скористатися.

В кінці-кінців, вони могли звернутися з проханням про зустріч з Прем'єр-міністром - він ніколи не відмовляє, якщо мова йде про інтереси справи, про захист прав людей. Сто відсотків така зустріч була б ефективніше, ніж зухвала поведінка під час засідання вищого органу виконавчої влади.

Прем'єр-міністр доручив позбавити акредитації учасників акції, які своєю поведінкою порушили порядок висвітлення роботи засідання Кабінету Міністрів. Це законна вимога. Відповідно до закону Департамент інформації і громадських комунікацій Секретаріату КМУ, що відповідає за акредитацію, буде виконувати це доручення.

Передбачена законом міра торкнеться виключно і персонально тих, хто порушив порядок. ЗМІ, які представляють ці журналісти, зможуть акредитувати інших співробітників. Ніяких перешкод роботі журналістів в Уряді не створювали і не створюватимуть.
Упевнений, що прикрий інцидент буде дозволений законно і з взаємною повагою і до роботи як виконавчої влади, так і до роботи журналістів.

А особисто мені шкода, що колеги не зуміли або не захотіли знайти адекватний спосіб донести свою позицію, а головне - сприяти дійсно ефективного правового вирішення проблеми. Журналісти реально можуть це зробити без плакатик.

Кому на руку вони зіграли, і чи можна цю гру вважати добросовісної - нехай поміркують самі", - написав Лук'яненко.

Читайте також: Азаров зажадав позбавити журналістів акредитації в Кабмін за акцію про розслідування побиття колег.