ua en ru

Захист обвинувачуваного в убивстві Нємцова поскаржився в ЄСПЛ на тортури

Захист обвинувачуваного в убивстві Нємцова поскаржився в ЄСПЛ на тортури Фото: вбивство Бориса Нємцова: захист Дадаєва поскаржився в ЄСПЛ на тортури

Правозахисники вважають, що "у відношенні Дадаєва були порушені кілька статей

Юристи Комітету із запобігання катуванням, що представляють інтереси Заура Дадаєва - ймовірного виконавця вбивства російського опозиціонера Бориса Нємцова, направили скаргу в Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Про це йдеться в повідомленні прес-служби організації.

Так, правозахисники вважають, що "у відношенні Дадаєва були порушені кілька статей Європейської конвенції - Заборона катувань і Право на ефективне розслідування".

За даними організації, Дадаєв у березні 2015 року "розповів членам Громадської спостережної комісії Москви, що був викрадений 5 березня невідомими співробітниками правоохоронних органів, які протягом трьох днів не давали йому їжу і катували струмом з метою домогтися свідчень у вбивстві Бориса Нємцова".

У звіті ОНК були описані, зокрема, "множинні садна на пальцях ніг, які, як пояснив Дадаєв, були слідами додатків проводів, через які його били електрострумом", відзначили в комітеті.

При цьому, як повідомляється, почавши громадське розслідування правозахисники "моментально зіткнулися з труднощами і фактичним небажанням офіційного слідства проводити перевірку за заявою" Дадаєва на тортури.

За словами юриста Сергія Бабинця, "є серйозні підстави вважати, що до Дадаєва було застосовано незаконне фізичне насильство".

"За стандартами Європейського суду саме держава повинна пояснити в таких випадках походження отриманих людиною тілесних ушкоджень. Однак Слідчий комітет відмовив у порушенні кримінальної справи, не провівши при цьому практично ніяких слідчих дій, крім опитування співробітників поліції і Слідчого комітету. Не було навіть судово-медичної експертизи, хоча ми наполягали на її проведення", - заявив Бабинець.

Борис Нємцов був застрелений пізно ввечері 27 лютого 2015 року на Москворецком мосту, коли повертався додому разом зі своєю супутницею Ганною Дурицькою із ресторану. Кілер зробив у нього серію пострілів, а потім зник.

Нагадаємо, Басманний суд Москви (Російська Федерація) 19 лютого продовжив арешт п'яти обвинуваченим у вбивстві російського опозиційного політика Бориса Нємцова.