ua en ru

Замок графа Дракули виставляють на продаж

Замок Бран, розташований в Трансільванії, нерідко називають замком Дракули за схожість з маєтком, описаним Бремом Стокером в його знаменитому романі

Замок Бран, розташований в Трансільванії, нерідко називають замком Дракули за схожість з маєтком, описаним Бремом Стокером в його знаменитому романі. Це містечко щороку відвідує понад півмільйона туристів. Нещодавно стало відомо, що Бран виставляють на продаж. Представники компанії Herzfeld & Rubin, що займається продажем маєтку, відмовилися називати запитувану ціну. Проте ходять чутки, що в свій час Бран пропонували викупити румунському уряду за 85 млн дол.

Бран - відмінний вибір для тих, хто любить простір. Тут 57 кімнат і при цьому немає ні однієї ванної. Перед продажем замок піддасться невеликого ремонту, завдяки якому буде відновлена стародавня каналізація і встановлений підйомник, що веде в тунель в горах.
Замок був зведений в 1388 році на високій скелі на східному кордоні Трансільванії. Під час навали турків тут була оборонна фортеця.
Серед власників замку були саксонці, тевтонські лицарі і угорці. У 1920 році сюди в'їхала Марія Единбурзька, королева-консорт Румунії. За її наказом архітектуру замку були внесені різні зміни, оскільки Марія вирішила перетворити Бран в сучасну літню резиденцію.
Замок був обладнаний всім необхідним для королівської сім'ї. Раніше в 57-метровому колодязі було недостатньо води, і тому вода в Бран надходила по трубах з джерел, розташованих в долині. Щоб забезпечити Бран електрикою, в 1932 році маєток з'єднали з гідроелектростанцією.
Навколо замку розбили англійський парк з чайним будиночком і двома ставками. Також тут був встановлений ліфт, щоб королева, яка страждає артритом, могла з легкістю переміщатися між замком і парком. Крім того, були побудовані дерев'яна церква, гостьовий будиночок, будинок для прислуги, стайні і гараж. Після смерті королеви Марії замок успадкувала її дочка, принцеса Ілеана.

У 1956 році влада комуністичної Румунії перетворили замок в музей. У 1987-му почалася реставрація Брана, що завершилася в 1993 році. Тоді ж його заново відкрили для відвідин туристів. У 2009 році власниками Брана стали його законні спадкоємці - ерцгерцог Домінік фон Габсбург і ерцгерцогині Марія Магдалена і Єлизавета.
До речі, сам Брем Стокер у Брані ні разу не був. Він вигадав замок Дракули, ґрунтуючись на наявних тоді описах цього трансільванського маєтку.