ua en ru

Закупівлі вакцин через ЮНІСЕФ можуть початися через 1,5 місяця після прийняття закону, - Квіташвілі

Закупівлі вакцин через ЮНІСЕФ можуть початися через 1,5 місяця після прийняття закону, - Квіташвілі

Перші закупівлі вакцин через ЮНІСЕФ і фонди ООН можна буде зробити вже через півтора місяця після прийняття відповідного закону Верховною Радою України. Про це в ході брифінгу заявив міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні у Верховій Раді зареєстрований законопроект, який повинен дати можливість країні закуповувати вакцини через ЮНІСЕФ, через дитячий фонд ООН... Сьогодні в Україні з 15 зареєстрованих вакцин ЮНІСЕФ може завезти 8, але з 8 тільки 4, тому що 4, які ЮНІСЕФ хоче завести - не зареєстровані, так що на сьогоднішній день ми можемо закуповувати через ЮНІСЕФ 4 вакцини", - заявив Квіташвілі.

Міністр також зазначив, що якщо б закон був прийнятий в минулому році, то Україна змогла б заощадити 1,5 млн дол. на один рік.
"Що стосується тих вакцин, які неможливо купити через ЮНІСЕФ, то ми знаємо точну кількість потреби, ми будемо проводити відкриті прозорі цивілізовані тендери, які нам дадуть можливість відкрито закуповувати якісні препарати, які нам потрібні. Для цього теж потрібні зміни, які зараз готуються. Але це не законодавчі зміни, а внутриминистерское", - сказав Квіташвілі.

За словами міністра, якщо закон буде прийнятий в березні, то проводити закупівлі через ЮНІСЕФ можна буде відразу ж, але знадобитися кілька тижнів на зміни в підзаконних актах.

"Як показує практика, ЮНІСЕФ після закупівлі потрібно близько 6 тижнів, щоб завезти... Так що, напевно, після прийняття закону півтора місяця максимумом", - сказав Квіташвілі.

"Цей закон дасть нам можливість закуповувати і інші препарати через міжнародні Оонівські організації, всесвітній організації охорони здоров'я, які нам допоможуть далі купувати якісні препарати лікування за хорошою ціною. І найголовніше - у нас буде графік закупівель і поставок", - повідомив Квіташвілі.

Також міністр зазначив, що потреба України - 10,8 млн доз різних вакцин на рік, а це від 20 до 23 млн дол., щоб забезпечити на 100% вакцинацію всіх новонароджених.

Нагадаємо, раніше Квіташвілі заявляв, що новий план закупівель вакцин запропонує вже в січні-лютому 2015 р.