ua en ru

Законопроект про забезпечення житлом постраждалих від діяльності "Еліта-Центр" буде розроблений до 30 грудня ц.р., - Ю.Тимошенко.

Законопроект про забезпечення житлом постраждалих від діяльності групи компаній "Еліта-Центр" буде розроблений до 30 грудня ц.р. Про це повідомила сьогодні прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко під час прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна. За її словами, відповідне доручення було надано на сьогоднішньому засіданні уряду.

Також Ю.Тимошенко зазначила, що Кабмін України призначив міністра юстиції Миколу Оніщука координатором всієї діяльності із вирішення питання про забезпечення житлом інвесторів групи компаній "Еліта-Центр". "Дане доручення до наступної середи (30 грудня) розробити проект закону виключно по людях, які ошукані "Еліта-центр", і цей законопроект внести до Верховної Ради, щоб невідкладно прийняти" , - наголосила Ю.Тимошенко.
Глава уряду зазначила, що у цьому законопроекті будуть визначені джерела фінансування, визначений обов'язок Київської міської державної адміністрації надати квартири постраждалим людям. Також, за словами прем'єр-міністра, конфісковане у групи компаній "Еліта-Центр" майно має бути реалізоване на аукціоні, а виручені кошти будуть спрямовані до спеціального фонду для фінансування добудови квартир постраждалих людей.
Нагадаємо, прокуратура Шевченківського району Києва 20 жовтня 2009 р. відмовила в порушенні кримінальної справи за фактом зловживання владою або службовим становищем, перевищенні влади або службових повноважень, службовим недбальством з боку посадовців КМДА, які допустили протиправну бездіяльність із недопущення афери "Еліта-Центр", у зв'язку з відсутністю в їх діяльності складу злочинів, передбачених ст.364, 365, 367 КК України.
Раніше Київський міський адміністративний суд визнав провину КМДА, яка допустила протиправну бездіяльність із недопущення афери "Еліта-Центра". Слідство визнало КМДА цивільним відповідачем у кримінальній справі. На підставі цих рішень потерпілі у встановленому законом порядку вимагали від МВС порушити кримінальну справу проти конкретних чиновників, безпосередньо винних в злочинній бездіяльності. Потерпілі самостійно зібрали докази і, зокрема, вимагають порушити кримінальну справу проти начальника Управління державного архітектурно-будівельного контролю КМДА, який видав "Еліта-Центру" дозвіл на виконання будівельних робіт і двічі незаконно їх продовжив.
Нагадаємо, в 2006 р. в Києві розгорівся скандал, пов'язаний з діями компанії "Еліта-Центр". За даними слідства, компанія взяла гроші з вкладників за нібито квартири, що будувалися, але жоден будинок так і не було добудовано. Було встановлено факти подвійного і потрійного оформлення договорів на одні і ті ж квартири. Загальна сума коштів, отриманих у результаті шахрайських дій, оцінюється в 80 млн дол.
Рішенням Шевченківського райсуду м. Києва 16 березня 2009 р. гендиректор групи інвестиційних будівельних компаній "Еліта-Центр" Ігор Циганок засуджений до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна без поразки в цивільних правах.
Справу, порушену проти одного з керівників "Еліта-Центр", - Олександра (Шахова) Волконського, планується передати до суду на початку 2010 р.
За даними МВС, в результаті будівельної афери "Еліта-Центр" постраждали 1760 людей.