ua en ru

Законопроект про реформу охорони здоров'я США пройшов ключове процедурне голосування в сенаті.

Законопроект про реформу охорони здоров'я США, запропонований демократами, пройшов сьогодні ключове процедурне голосування в сенаті конгресу. На користь законопроекту проголосували 60 сенаторів, тобто вся демократична фракція у верхній палаті конгресу. Саме стільки голосів необхідно було набрати прихильникам законопроекту, щоб забезпечити його подальше просування, повідомляє CNN.

Голосування в сенаті відбулося вже після півночі, підвівши підсумок напруженим міжфракційним дебатам. Представники Республіканської партії намагалися продовжити дебати по законопроекту на невизначений термін, проте для цього їм потрібно було набрати більше 40 голосів, тобто перетягнути на свою сторону кого-небудь з демократів. Вирішальне значення мало згоду сенатора-демократа з штату Небраска Бена Нельсона підтримати законопроект. Саме цей сенатор залишався останнім з тих, що не визначилися.

Тепер законопроект про реформу охорони здоров'я США повинен витримати ще два процедурні голосування в сенаті, що не повинне скласти проблеми, враховуючи сьогоднішній результат. Очікується, що остаточне голосування по законопроекту відбудеться напередодні католицького Різдва, 24 грудня 2009 р. Якщо законопроект буде ухвалений в сенаті, то його об'єднають з варіантом законопроекту, прийнятим на початку листопада ц.р. палатою представників. Палата представників затвердила свій варіант законопроекту 220 голосами проти 215.

Реформа охорони здоров'я є ключовим завданням нинішньої адміністрації США. Запропонований сенаторами-демократами проект передбачає розповсюдження медичного страхування на 30 млн американців, які в даний час цієї страховки позбавлені. На реформування системи охорони здоров'я пропонується виділити 871 млрд дол. протягом 10 років. Проте зрештою реформа дозволить значно скоротити державні витрати на охорону здоров'я: за підрахунками Бюджетного управління конгресу США, план демократів забезпечить до 2019 р. скорочення майбутнього дефіциту федерального бюджету на 132 млрд дол.