ua en ru

Законопроект № 2802 не має ніякого відношення ні до євроінтеграції, ні до посилення боротьби з корупцією, - Медведчук

Законопроект № 2802, прийнятий Верховною Радою в першому читанні, не має ніякого відношення ні до євроінтеграції, ні до посилення боротьби з корупцією. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Фактично в парламенті мала місце змова опозиції і влади, метою якого є мінімізація кримінальної відповідальності за тяжкі посадові злочини чиновників. Суть гри - в підміні понять «хабар» і «неправомірна вигода», в результаті чого різниця між хабаром, підкупом і незаконним збагаченням нівелюється. І, відповідно, нівелюється грань між кримінальною та адміністративною відповідальністю. Підсумок цієї «змістовної» роботи: прекрасна можливість для нечесних чиновників втекти від реальної відповідальності! І це в розумінні підтримали документ народних депутатів і є євроінтеграція!», - написав Медведчук.

Також, коментуючи заяву екс-Президента Польщі Олександра Кваснєвського про європерспективи України, політик зазначив: «Польща вступала в ЄС зовсім в інший період і, що більш істотно, для Польщі питання вступу до ЄС не був питанням стратегічного вибору. Власне, на той момент у поляків просто не було вибору, куди інтегруватися - на момент прийняття рішення про вступ Польщі до ЄС (1997 рік) число прихильників євроінтеграції становило близько 80%».

«Для України ситуація зовсім інша. Нас тягнуть у ЄС в період, коли він переживає найсильнішу кризу. На відміну від Польщі, нам ніхто не пропонує членства в ЄС - лише угоду про асоціацію. У нас є вибір напрямків інтеграції (МС або ЄС), і співвідношення підтримки цих напрямів, за найскромнішими оцінками, приблизно рівне. Очевидно, що в цих умовах єдність влади і опозиції виглядає, щонайменше, підозріло. Про яку демократію можна говорити в країні, де ні влада, ні опозиція не відображають думки половини населення? Виникає враження, що влада і опозиція об'єднуються проти народу», - резюмував Медведчук.