ua en ru

Закон про викуп акцій мажоритарним акціонером, що володіє більше 95% підприємства, може призвести до звуження ринку, - аналітик.

Закон про викуп акцій мажоритарним акціонером, що володіє більше 95% підприємства, відповідає світовій практиці, але в українських реаліях може призвести до негативних наслідків. Про це РБК-Україна сказав старший аналітик ІК "Phoenix Capital" Андрій Нестерук, коментуючи ініціативу народних депутатів від Партії регіонів внести відповідні поправки до закону про АТ.
"У Великобританії акціонер, консолідував не менше 95% акцій, має право оголосити викуп решти акцій за ринковою ціною. При цьому міноритарії зобов'язані продати акції за цією ціною", - зазначив А.Нестерук.
Але, підкреслив аналітик, у зв'язку з особливостями українського ринку акцій, ефект цього закону для нього буде швидше негативним. "Так, на вітчизняному ринку акцій у більш, ніж чверті компаній є акціонер, що володіє пакетом в 95%. Прийняття такого закону, по суті, буде означати поступове звуження ринку через викупу акцій з вільного обігу по значній кількості підприємств", - сказав А.Нестерук.
Він нагадав, що раніше викупи акцій теж мали місце в Україні: "АрселорМіттал Кривий Ріг", "Західенерго", "Дніпроенерго", Нижньодніпровський трубопрокатний та ін. "Проте викуп призводив до роздування ціни на ринку, і мажоритарний акціонер змушений був значно переплачувати. У разі прийняття цього закону, викуп стане більш вигідним мажоритарному акціонерові, що збільшить кількість викупів", - заявив А.Нестерук.
На його думку, з акцій першого-другого ешелонів викупи можуть відбудутися по компаніях, що входять до групи "Фінанси та Кредит", тому що компанії групи і раніше прагнули збільшити частку мажоритарія за допомогою додаткової емісії акцій. "Цікавою така норма може бути компанії "Метінвест", яка оголосила про плани викупити частину акцій дочірніх заводів з ринку перед проведенням IPO материнської компанії. Швидше за все, завершать викуп акцій також названі вище підприємства, які раніше скуповували свої акції", - резюмував експерт.