ua en ru

Закон про отримання свідоцтв про народження і смерть жителями окупованих територій набув чинності

Закон про отримання свідоцтв про народження і смерть жителями окупованих територій набув чинності Фото: свідоцтво про народження

Документом передбачається внесення змін до Цивільного процесуального кодексу

Закон про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованих територіях України набув чинності.

Документ опублікований у виданні "Голос України". Відповідно до закону, він набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування.

Так, законом передбачається внесення змін до Цивільного процесуального кодексу з метою оптимізації процесу отримання свідоцтв про народження, про смерть для осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України, визначеної парламентом, і не мають належних медичних документів, передбачених законодавством України.

Так, згідно з документом, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їх представниками або іншими законними представниками дитини в будь-який суд за межами цієї території України незалежно від місця проживання заявника. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній ВР, може бути подана родичами померлого або їх представниками в суд за межами цієї території України.

При цьому справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Радою, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Прийняте судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України підлягає негайному виконанню. При цьому воно може бути оскаржене в загальному порядку. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Згідно з документом, копія судового рішення видається особам, які брали участь у справі, негайно після проголошення такого рішення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження чи смерті особи.

Нагадаємо, відповідний урядовий проект закону №3171 про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованих територіях України в другому читанні підтримали 249 народних депутатів.