"Укравтодор" реалізував тільки половину запланованого випуску облігацій обсягом 5 млрд грн

Заплановані запозичення "Укравтодору" в сумі 5 млрд грн шляхом випуску облігацій виявилися реалізовані тільки наполовину.

Заплановані запозичення "Укравтодору" в сумі 5 млрд грн шляхом випуску облігацій виявилися реалізовані тільки наполовину, пише "Комерсант. Україна".

Державне агентство автомобільних доріг ("Укравтодор") повинно було отримати 5 млрд грн у ході трьох закритих випусків облігацій. Для цього держагентство провело розміщення річних облігації серії H зі ставкою 8% на 1,55 млрд грн і паперів серії J на 950 млн грн з прибутковістю 14,25%.

Як стало відомо з проекту змін до постанови Кабінету міністрів N479 від 3 липня щодо надання державних гарантій, випуск 2,5 млн паперів серії I, які еквівалентні 2,5 млрд грн, виявився провальним. Інвестори викупили лише 250 тис. трирічних облігацій на суму 250 млн грн з прибутковістю 9,5% річних. Таким чином, "Укравтодор" залучив всього 2,75 млрд грн. Радник голови "Укравтодору" Володимир Галушко уточнив, що покупцем пакета став "Банк 3/4".

Володимир Галушко розповів, що банки не погодилися викуповувати папери в повному обсязі, запитуючи вищу ставку, ніж було запропоновано.

"Зараз стає зрозуміло, що випустити облігації на відсутні 2,25 млрд грн "Укравтодор" в цьому році не зможе. Сьогодні відсутність цих засобів може призвести до невиконання будівельно-ремонтних робіт за переліком об'єктів, затвердженим урядом", - зазначив Галушко.

Кошти від цих випусків мали піти на фінансування інфраструктурних об'єктів. Серед основних об'єктів будівництва - міст через Дніпро в Запоріжжі. Цей міст є частиною автомагістралі, що проходить з Норвегії через Росію в Україну. Міст через Дніпро в Запоріжжі будують з 2004 року, його вартість становить 5,9 млрд грн. За дев'ять років у будівництво вкладено 1,9 млрд грн і побудована половина об'єкта. Віце-прем'єр Олександр Вілкул раніше заявляв, що в 2014 році буде відкрито рух по цьому мосту. Тоді як повністю ввести об'єкт в експлуатацію повинні в 2018 році. Крім того, кошти планується направити на будівельні роботи об'їзних доріг у Дніпропетровську та Донецьку.

"Укравтодор" не відмовляється від своїх планів повністю залучити задекларований обсяг коштів та пропонує уряду здійснити ще одну емісію, випустивши облігації серії K на суму 2,25 млрд грн. Умови залучення коштів ті ж: прибутковість - 9,5%, а термін обігу - три роки. За словами Володимира Галушко, на сьогоднішній день "Укравтодор" веде переговори з 70 банками і сподівається залучити відсутні кошти в 2014 році.

Останні два роки держава бореться з девальвацією гривні і тому прагне контролювати ліквідність, каже фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. Це не дозволяє знизити ставки і, як наслідок, відсутній попит на корпоративні облігації.

"За такими низькими ставками, які пропонує "Укравтодор", набувають тільки облігації внутрішньої держпозики. До 2015 року в Україні навряд чи з'явиться попит на корпоративні папери без істотних макроекономічних зрушень", - пояснює Фурса. За його словами, швидше за все, держава буде сприяти вдалому розміщенню паперів "Укравтодору" за неринковими ставками. Нагадаємо, що нещодавно міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило кредитний рейтинг України.