ua en ru

Затримка з оплатою російського газу не може бути підставою для негайного припинення постачань, - експерти.

Затримка з оплатою, неcплата або часткова оплата Україною за російський газ, згідно укладеного 19 січня 2009 р. контракту між НАК «Нафтогаз» і ВАТ «Газпром», не може призвести до негайного припинення постачань газу для цілей внутрішнього споживання в Україні. Про це «Дзеркалу тижня» заявили Надзвичайний і Повноважний посол України Олександр Чалий і партнер консалтингової групи «Легіс» Олександр Малиновський.

Експерти пояснили, що згідно з положеннями укладеного між «Нафтогазом» і «Газпромом» контракту, Україна повинна внести 100-процентну оплату за спожитий газ до сьомого числа наступного місяця. У разі прострочення передбачається перехід на передоплату з наданням «Газпрому» права припинити або призупинити постачання газу для цілей внутрішнього споживання в Україні (стаття 5 Контракту).

Водночас, згідно статті 5, пункту 5.1.5, у випадку, скажімо, неоплати або часткової оплати до 7 грудня вартості газу, спожитого Україною в листопаді, постачання в грудні можливі тільки при переході на передоплату. А це у свою чергу можливо за умови виставляння «Газпромом» авансового рахунку не пізніше 16 листопада і його попередньої оплати «Нафтогазом» не пізніше ніж 30 листопада, як це встановлено пунктами 5.8.1 і 5.8.2, констатують експерти.

«По суті, виходить, що «Нафтогаз» і «Газпром» повинні заздалегідь передбачити прострочення з оплатою, а несприятливі для «Нафтогазу» наслідки мають настати ще до порушення умов оплати з його боку. Тобто, по суті, виходить відповідальність «Нафтогазу» до і без порушення ним контрактних зобов'язань і без вини «Нафтогазу», що юридично неприпустимо», - переконані Чалий і Малиновський.

Експерти відзначають, що навіть у разі прострочення «Нафтогазом» сплати за газ, скажімо, за листопад, постачання в грудні повинні здійснюватися на попередніх умовах без їх авансової оплати. При цьому перехід на передоплату можливий буде тільки з січня.

Експерти пояснюють, що «Нафтогаз» в цьому випадку може юридично грамотно аргументувати свою позицію, використовуючи юридичну конструкцію «прострочення кредитора» з виставлянням авансового рахунку.

«Таким чином, затримка з оплатою (несплата або часткова оплата) не повинна призвести до негайного припинення постачання газу для потреб внутрішнього споживання в Україні. У «Нафтогазу» є як мінімум місяць для виправлення ситуації і проведення з «Газпромом» - при збереженні поставок газу для споживачів України - непростих, але в перспективі результативних переговорів», - переконані Чалий і Малиновський.