ua en ru

Ю.Тимошенко прагне до сильної президентської влади, а В.Янукович - до парламентсько-президентської моделі, - А.Єрмолаєв.

Чинний прем'єр Юлія Тимошенко тяжіє до сильної централізованої влади і обіцяла провести референдум, на якому буде виноситися два питання: президентська влада або сильний прем'єр. Тому в разі перемоги вона буде тяжіти до сильної президентської влади, по суті, до реставрації тієї моделі, що була в Україні до 2004 р., а за великим рахунком - до 1998 р., коли повноваження сильного президента були розширені з правом прийняття економічних указів. Таку думку висловив РБК-Україна директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.
"Я думаю, ставши президентом, Ю.Тимошенко прагнутиме реалізувати цю модель, може бути - через референдум", - зазначив він.
На думку експерта, лідер Партії регіонів Віктор Янукович - прихильник парламентсько-президентської моделі. "По суті, робота над цією моделлю не завершена, частина її є реформа місцевого самоврядування, розмежування повноважень між виконавчою владою і президентом, - продовжив А.Єрмолаєв. - В.Янукович в цьому сенсі буде більш послідовним прихильником посилення представницької влади, ніж Ю.Тимошенко".
Що стосується зовнішньої політики, то, з огляду на заяви Ю.Тимошенко, можна припустити, що вона буде ставити завдання форсованої євроінтеграції і обмеженя двостороннім форматом відносини з країнами СНД, вважає експерт. "Враховуючи той факт, що найближче 10-річчя пройде під прапором кризи і євроструктуризації Євросоюзу, заявлений Ю.Тимошенко напрямок повторить долю обіцянок Віктора Ющенка в 2004 р., - сказав А.Єрмолаєв .- У будь-якому випадку, Ю.Тимошенко буде намагатися апелювати до цієї мети".
В.Янукович у зовнішній політиці визначив середньострокові пріоритети: завершення переговорного процесу в зоні вільної торгівлі, завершення переговорів про договір щодо асоційованого членства України в ЄС, зазначив експерт. "Думаю, на цьому європейський форсаж В.Януковича буде обмежений, тому що, по-перше, Євросоюз сам буде приймати рішення щодо припинення свого розширення, по-друге, чергова утопічна мета - повноцінна інтеграція - суперечитиме настроям в суспільстві на той момент, - вважає А. Єрмолаєв .- У відношенні країн СНД буде реалізована формула 3+1. В СНД з'явився митний союз, а укладення двосторонніх відносин може болісно вплинути на економічні інтереси українських експортерів, і вже впливає, тому договірна база з новим митним союзом та участь України у модернізації СНД - той курс, що може бути реалізований В.Януковичем у східному напрямку. Крім того, не виключаю більш активної роботи В.Януковича в напрямку країн БРІК".
Кандидати в Президенти також дотримуються різних моделей економічного розвитку. Ю.Тимошенко - прихильник т.зв. споживчої моделі, що виражається у форсуванні вбудовування України в глобальну економіку і розкритті внутрішнього ринку для імпорту, а також вузької спеціалізації галузей, підкреслив А.Єрмолаєв. В.Янукович, за словами експерта, націлений на т.зв. продуктивний капіталізм.