ua en ru

Ю.Тимошенко 19 листопада в Ялті обговорить питання оптимізації цін на газ з В.Путіним.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко 19 листопада в Ялті обговорить питання оптимізації цін на газ з російським прем'єр-міністром Володимиром Путіном. Про це вона повідомила сьогодні в Сєвєродонецьку, виступаючи на нараді з питань хімічної промисловості, передає кореспондент РБК-Україна.

Ю.Тимошенко підкреслила, що Україна повинна отримувати газ за ринковою ціною. "Це основа нашої політичної незалежності. Думаю, що просити іншу державу продавати нам газ нижче за ринкову ціну і брати на себе збитки - це, як мінімум, некоректно", - сказала вона.

Вона зазначила, що в 2009 р. завдяки досягнутим домовленостям, Україна змогла отримати дешевший газ, ніж це передбачалося спочатку. "В результаті ускладнення дипломатичних відносин, все чого добився Президент України Віктор Ющенко - це те, що нам обіцяли ціну за газ 450 дол. за 1 тис. куб. м. На вдалося вийти на прийнятну ціну - 228,5 долл за 1 тис. куб. м, за рахунок спеціальної ціни за 157 дол. за 1 тис. куб. м, на 11 млрд куб. м природного газу, який знаходився в ПГС. За рахунок цього, а також за рахунок 20% дисконту, ми вийшли на 228 дол. за 1 тис. куб. м в середньому за рік і утримали цю ціну. Тільки у Білорусі була нижча ціна по газу з 1 січня 2009 р.", - підкреслила вона.