ua en ru

Ю.Мірошниченко: КСУ визнав, що до коаліції можуть входити депутати тих фракцій, які не входять до коаліції.

До коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України можуть входити не тільки окремі депутати, визнані позафракційними, але і ті депутати, які входять до складу фракцій, що не входять до складу коаліції. Про це заявив РБК-Україна постійний представник Президента України у ВР, народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко.

"У роз'ясненні Конституційного суду чітко вказано, що не тільки позафракційні депутати мають право підписувати коаліційну угоду і бути в коаліції, але й ті депутати, чиї фракції не входять до складу коаліції. Наприклад, депутати від НУ-НС і БЮТ", - сказав він.

Нагадаємо, сьогодні, 8 квітня, голова Конституційного суду України (КСУ) Андрій Стрижак оприлюднив рішення КСУ, прийняте 6 квітня ц.р., згідно з яким у формуванні коаліції депутатських фракцій можуть брати участь окремі депутати, зокрема ті, які визнані позафракційними.

Зокрема, в аспекті конституційного подання положення частини 6 ст.83 Конституції, ч. 4 ст. 59 регламенту Верховної Ради в системному зв'язку з положеннями статей 1,5,15,36,38,69,76,79,80,81, ч. 5, 7, 9 ст.83, ст.86 Конституції, ст.60,61 регламенту ВР слід розуміти так, що окремі народні депутати, зокрема ті, які не знаходяться у складі депутатських фракцій, які ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у ВР, мають право брати участь у формування коаліції депутатських фракцій.