ua en ru

Ясіра Арафата отруїли полонієм-210, - дослідження

Колишній палестинський лідер Ясір Арафат, найімовірніше, був отруєний полонієм-210. Про це свідчать дані неофіційного розслідування смерті Арафата, опублікованого британським науковим журналом The Lancet.

Колишній палестинський лідер Ясір Арафат (на фото), найімовірніше, був отруєний полонієм-210. Про це свідчать дані неофіційного розслідування смерті Арафата, опублікованого британським науковим журналом The Lancet, передає "Эхо Москвы".

Дослідження проводять швейцарські фахівці - фізики, медики та біохіміки. Сліди радіоактивної речовини, передає телеканал "Аль-Джазіра", знайдено в пробах крові, слини і сечі Арафата. Крім того, вчені посилаються на симптоми невідомої хвороби, від якої Арафат помер в 2004 р.: його мучила нудота, діарея, болі в животі.

Ексгумацію тіла провели у кінці листопада 2012 р. за запитом вдови Арафата Сухі. Приводом стали ознаки радіації на особистих речах палестинського лідера. Тоді "Аль Джазіра" також повідомляла про полоній-210. Це пояснювало і загадковість смерті: при розтині Арафата шукали зовсім інші отруйні речовини, але про полоній тоді не думали.

Версія про отруєння ізраїльськими спецслужбами цілком відкрито обговорювалася в палестинському керівництві, там, в цьому сумнівів практично ні в кого немає. Тільки після смерті колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка, отруєного цією радіоактивною речовиною, до подій навколо Ясіра Арафата вирішили повернутися. До речі, в Росії тоді не виключали, що якщо версія про отруєння Арафата "полонієм" підтвердяться, то це може призвести і до нового повороту у справі Литвиненка.

Зазначимо, офіційних підсумків розслідування смерті Ясіра Арафата досі немає.

Раніше повідомлялося, що причиною смерті Арафата в 2004 г. був обширний крововилив в мозок. До цього журналісти Al Jazeera прийшли до сенсаційного висновку, що Арафат міг померти через отруєння полонієм. На їхню думку, багаторічний лідер Організації визволення Палестини помер досить раптово, а повідомлення про його затяжні хвороби були лише чутками. Більш того, фахівці в Інституті радіофізики Лозанни знайшли сліди полонію як на особистих речах політика, так і в його внутрішніх органах. Цю інформацію підтвердив і директор інституту Франсуа Бошю. Він підкреслив, що при дослідженні внутрішніх органів Арафата був виявлений саме полоній-210. Причому швейцарці стверджують, що вміст радіоактивної речовини в 10 разів перевищував норму.

Ясір Арафат - голова Палестинської національної адміністрації з 1993 року, лідер руху ФАТХ, один з лауреатів Нобелівської премії миру за 1994 рік. Помер у віці 75 років у військовому госпіталі Персі в Кламарі під Парижем у Франції.