ua en ru

Японія може оголосити дефолт до 2017 р., - Фуджімакі

Інвесторам слід купувати активи в доларах США та інших валютах сильних розвинених країн, тому що Японія може оголосити дефолт протягом найближчих п'яти років, заявив Такеши Фуджімакі, колишній радник інвестора-мільярдера Джорджа Сороса, передає телеканал "Росія 24".

"Японія, ймовірно, оголосить дефолт раніше, ніж Європа", - заявив президент японської інвестиційної компанії Fujimaki. Японцям слід тримати свої заощадження у фінансових інструментах, номінованих в доларах США, доларі Канади, австралійської доларі, а також швейцарському франку, додав він.

"Я купую долар, а не ієну, як захисний актив. Якщо уряд Японії оголосить дефолт, курс валюти впаде до 400-500 за один долар США", - говорить Фуджімакі. При цьому, вважає Фуджімакі, прибутковість зобов'язань місцевого уряду злетить до 80%.

За останні 10 років середній курс японської валюти становить 103 ієни за долар, а максимум був встановлений зовсім недавно: 31 жовтня на позначці 75.35. Останній торговий день пройшов на тлі зміцнення японської валюти, яка до долара виросла до позначки 78.69.

Прибутковість 10-річних облігацій Японії в п'ятницю склала 0.86%, а ось 4 червня цей показник склав 0.79 - мінімальне значення з 2003 р.

Тим часом держборг Країни висхідного сонця продовжує зростати. За оцінками МВФ, до 2014 р. борг країни до ВВП складе 245%. Для порівняння, в 1984 р. цей показник становив 67.3%.

"Борг Японії це величезний міхур, і він досяг таких розмірів, що будь-яка "маленька голка" може його проткнути", - говорить Фуджімаку. За його словами, криза в Європі може цілком стати приводом для цього.

"У Японії немає виходу зі сформованої ситуації, окрім як оголосити дефолт або спровокувати гіперінфляцію", - сказав Фуджімакі.

Нагадаємо, в серпні 2011 р. міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило суверенний кредитний рейтинг Японії на один щабель - з Аа2 до Аа3 зі "стабільним" прогнозом. Це рішення було пов'язане з великим дефіцитом бюджету Японії і значним зростанням держборгу країни з моменту глобальної рецесії в 2009 р.

Серйозний удар по економіці Японії в 2011 р. завдали руйнівний землетрус 11 березня і пішло за ним цунамі. Ряд японських підприємств, у тому числі автомобільні заводи, був змушений тимчасово зупинити свою роботу.

Фуджімакі працював в колись найбільшому хедж-фонді Soros Asset Management до 2010 р., після чого створив свою компанію, а також читав лекції в університетах Токіо.

Він написав книгу і читав лекції в університеті Васеда і Хітотсубаші в Токіо. Народився Фуджімакі в 1950 р.