ua en ru

Xstrata в 2009г. збільшила видобуток енергетичного вугілля на 13% - до рекордних 82,6 млн т.

Швейцарська гірничодобувна компанія Xstrata Plc в 2009 р. збільшила видобуток енергетичного вугілля на 13% в порівнянні з рівнем 2008 р. - до рекордного для себе показника в 82,6 млн т. Про це повідомляється в поширеному сьогодні виробничому звіті Xstrata за підсумками минулого року. Рекордний рівень річної видобутку, як наголошується в повідомленні, став можливий завдяки придбанню вугільних активів в Колумбії у швейцарського трейдера Glencore в березні 2009 р.

Xstrata також повідомила, що за підсумками минулого року добула рекордні об'єми нікелю, концентрату цинку і свинцю. Проте видобуток міді Xstrata знизився на 5% - до 906,9 тис. т.

За повідомленнями ЗМІ, швейцарська компанія планує інвестувати до 15 млрд австралійських дол. (13 млрд дол. США) в збільшення видобутку енергетичного вугілля в Австралії. Як повідомив представник компанії, Xstrata розраховує довести видобуток вугілля до 100 млн т на рік після 2020 р.

Xstrata є найбільшим в світі експортером енергетичного вугілля. Доходи від продажу вугілля приносять Xstrata близько 55% сукупного прибутку до сплати відсотків і податків, зносу і амортизації (EBITDA). Другою за значущістю статтею доходів для Xstrata є виробництво міді.

Xstrata - одна з найбільших в світі гірничо-металургійних компаній, головний офіс розташований в Цугу, Швейцарія. У першому півріччі 2009 р. виручка Xstrata склала 9,9 млрд дол. (на 39% менше, ніж роком раніше), чистий прибуток - 643 млн дол. (на 77% менше).