ua en ru

WikiLeaks: Вашингтон погрожував Пекіну війною, якщо Китай не припинить випробування балістичних ракет в космосі

США погрожували Китаю військовими діями, якщо китайська армія не припинить випробування балістичних ракет в космосі, свідчать нові матеріали "шпигунського" сайту WikiLeaks, передає РБК.
Як пишуть британські ЗМІ, коментуючи опубліковані секретні документи Держдепартаменту США, останніми роками дві супердержави регулярно "грали м'язами", змагавшись в космічній гонці озброєнь. Віртуальну конфронтацію спровокували китайці, коли в 2007 р. знищили балістичною ракетою власний метеорологічний супутник на орбіті. У Вашингтоні були шоковані настільки зухвалою демонстрацією ударних космічних можливостей КНР в космосі, і рік потому глава Пентагону Роберт Гейтс наказав збити американський супутник як жест у відповідь.
Обидва факту вживання "протисупутникової" зброї китайськими і американськими військовими були відомі громадськості, проте нові документи WikiLeaks підтверджують, що США знищили власний супутник саме як у відповідний захід на китайські випробування. Тим часом в лютому 2008 р., коли американська ракета SM-3 уразила несправний розвідувальний супутник, Пентагон офіційно заявляв, що здійснив дану операцію в ім'я суспільного здоров'я - нібито на борту супутника знаходилося токсичне паливо, яке представляло загрозу при поверненні на Землю.
Китайсько-американські "зоряні війни" викликали різке зростання напруженості в дипломатичних стосунках між двома країнами. Згідно розсекреченій WikiLeaks депеші Держдепартаменту США від січня 2008 р., представники тодішнього держсекретаря Кондолізи Райс в приватному порядку заявили китайській владі, що "знищення супутника з використанням балістичної ракети представляє загрозу для життєдіяльності космічних систем, які США і інші держави використовують в комерційних цілях і на користь національної безпеки". "Будь-яке навмисне втручання у функціонування космічних апаратів США тлумачитиме Сполученими Штатами як порушення їх прав і може привести до ескалації напруженості і переростання в кризу або конфлікт", - недвозначно попереджали американські дипломати.