ua en ru

WikiLeaks: США були проти планів Кенії по розчленовуванню Сомалі


Сполучені Штати намагалися перешкодити планам Кенії по створенню буферної держави Джубаленд на території Сомалі, говориться документах, оприлюднених на сайті WikiLeaks, передає BBC.

Основною метою цього проекту було витіснення бойовиків угрупування "Аль-Шабаб" від кордону з Кенією, а також отримання контролю над сомалійським портом Кісмайо, який був одним з головних пунктів постачання ісламістів.

Головним ініціатором створення Джубаленда виступила Кенія, під патронажем якої 2 тис. сомалійців пройшли спеціальну підготовку.

Американські дипломати стурбовані можливими негативними наслідками розділу Сомалі, на зустрічах з представниками Кенії намагалися відмовити їх від цієї витівки, говориться на сайті WikiLeaks.

Джубаленд - державне утворення на території Сомалі, створене 3 вересня 1998 р. зі столицею в Кісмайо. Займає територію колишньої провінції Джуба Нижня. У серпні 2008 р. Кісмайо захопили озброєні угрупування ісламістів. 3 квітня 2011 р. на території Джубаленда було проголошено державу Азанію. У той же час на півночі Джубаленда фактично затвердився новий уряд Джубаленда, союзний Перехідному федеральному уряду та опозиційний "Аль-Шабабу".