ua en ru

Випуск сталі в світі в лютому 2010 р. виріс на 24,2% порівняно з лютим 2009 р., - аналітики

За повідомленням Всесвітньої асоціації виробників сталі (ВАВС), світовий випуск сталі в лютому ц.р. склав 107,5 млн т (на 24,2% вище показника лютого минулого року, але на 1,6% нижче січня 2010 р.). У Росії обсяг виробництва сталі в лютому досяг 4,7 млн т (на 9,6% нижче, ніж місяцем раніше). Обсяг випуску сталі на українських підприємствах склав 2,6 млн т (-5,9% у місячному порівнянні) У Китаї виробництво сталі за результатами лютого склало 50,4 млн т (-4,1% до січня). У США обсяг виплавки сталі скоротився на 4,1% у порівнянні з січнем до 6,0 млн т.

Експерти Renaissance Capital вважають цю новину позитивною для гірничо-металургійних компаній СНД. Представлені дані з виплавки сталі в лютому поточного року є попередньою оцінкою, корекція в подальшому може досягти 10%. Рівень завантаження потужностей на основних сталеливарних підприємствах у минулому місяці був близький до 100%, а на експортних ринках навіть відчувався дефіцит основних видів сталевої продукції з СНД.

Експерти Renaissance Capital припускають, що обсяг виплавки сталі в Росії виявиться близький до січневого показника. Обсяг випуску сталі в Китаї на аннуалізованій основі в лютому досяг 657 т на тлі, як і раніше високих макроекономічних показників: обсяг промислового виробництва та роздрібної торгівлі в січні-лютому зріс на 21% і 18% в річному зіставленні відповідно.

При збільшенні світового випуску сталі в лютому до позначки понад 1,4 млрд т у річному вирахуванні ми спостерігаємо подальше зростання цін на сировину. Спот-ціни на коксівне вугілля минулого тижня перевищили 235 дол. на умовах FOB внаслідок проблем з поставками з Австралії, а перші контракти на поставку залізної руди, як повідомляється, укладалися за ціною 149-150 дол. за тонну (на умовах CIF Китай, вміст заліза 63%), - вважає Renaissance Capital.

Мечел і Распадская залишаються нашими фаворитами серед російських вугледобувних компаній. Evraz Group і ММК як і раніше, недооцінені порівняно з російськими і закордонними аналогами. Інвестиційна привабливість Ferrexpo підвищується на тлі зростання ставок фрахту і цін на залізну руду, - резюмує Renaissance Capital.