ua en ru

Вибираємо інтернет-провайдера: 4 актуальні поради

Вибираємо інтернет-провайдера: 4 актуальні поради

Інтернет сьогодні не примха, а необхідність. Проблеми із з'єднанням буквально паралізують нашу діяльність, позбавляючи можливості спілкуватися з друзями і колегами, нормально працювати, дізнаватися останні новини, розважатися або планувати своє дозвілля. Тому дуже важливо вибрати хорошого і надійного інтернет-провайдера, який не дасть приводу засумніватися в якості надаваних послуг. Ми розповімо вам, як це зробити.

Швидкість — ціна

Для початку рекомендуємо визначитися, яка швидкість інтернету вам необхідна і яку суму ви готові платити за інтернет щомісячно. Якщо вам необхідний інтернет для веб-серфінгу, спілкування з друзями в соціальних мережах і месенджерах, переплачувати за високу швидкість з'єднання немає сенсу. Для таких завдань гарантовано вистачить мінімальної швидкості, наприклад, 20-30 Мбіт/сек. («повільний» інтернет у Київі та інших великих містах вже практично ніхто не пропонує).

Для ігор, спілкування по відеозв'язку, перегляду онлайн-відео, скачування музики і невеликих файлів достатньо швидкості 30-50 Мбіт/сек. Ну а якщо ви збираєтеся регулярно скачувати фільми у високій якості та інші об'ємні файли, то керуйтеся правилом «чим швидше, тим краще».

Визначившись зі швидкістю, порівняйте тарифні плани різних провайдерів і виберіть відповідні пропозиції.

Тип підключення

Технологія ADSL передбачає підключення інтернету через телефонну лінію. З-за низького швидкісного ліміту (теоретичний максимум — 25 Мбіт/сек., практичний — 12-15 Мбіт/сек.) вона вважається морально застарілої. Втім, в деяких випадках рекомендувати ADSL-підключення все ж можна. Наприклад, якщо ви живете в районі, до якого поки не дістався жоден провайдер, але маєте стаціонарний телефон.

Також для підключення до інтернету використовується кабель «вита пара», який проводиться провайдером в квартиру і підключається до комп'ютера, роутеру або. На даний момент це найпоширеніший варіант підключення інтернету.

Більш прогресивна технологія, FTTB, передбачає передачу даних по оптоволоконному кабелю. У порівнянні з «кручений парою», «оптика» забезпечує більш стабільне і якісне з'єднання. Технологія FTTB поки використовується невеликою кількістю провайдерів, серед яких можна виділити компанію «Київстар».

Нарешті, якщо інтернет потрібен в місцях, до яких ще не добралися провайдери, а стаціонарного телефону у вас немає, оптимальним рішенням стане підключення мобільного 3G-інтернету.

Служба підтримки

Цілодобова служба підтримки — дуже важливий елемент роботи будь-якого провайдера. Добре, якщо ви в будь-який час дня і ночі зможете проконсультуватися з оператором call-центру, що цікавить вас. До того ж, про падіння швидкості інтернету або збої з'єднання також краще повідомляти одразу: в такому випадку ймовірність того, що провайдер оперативно зробить необхідні заходи, буде набагато вище.

Відгуки

Не полінуйтеся витратити кілька хвилин на те, щоб вивчити відгуки про цікавлячий вас провайдера як на самому сайті, так і на інших веб-ресурсах. Можливо, після прочитання відгуків користувачів ви не захочете зв'язуватися з провайдером, який погано справляється зі своїми обов'язками, і зможете зробити правильний вибір.