ua en ru

ВВП США в IV кварталі 2009 р. виріс, за уточненими даними, на 5,9%.

За уточненими даними, ВВП США в IV кварталі 2009 р. виріс на 5,9%, повідомило сьогодні Міністерство торгівлі США. Аналітики чекали, що ВВП США в IV кварталі 2009 р. виросте на 5,7%.

Це друга оцінка американського ВВП (з трьох) від Бюро економічного аналізу (БЕА) при Мінторгу США. Попередні дані, опубліковані 29 січня, свідчили про темпи зростання економіки в 5,7%.

Зростанню реального ВВП в останній чверті минулого року головним чином сприяли позитивний внесок в звідний показник з боку приватних інвестицій в матеріально-виробничі запаси, експорту, особистих витрат населення і інвестицій в основний капітал (не враховуючи інвестицій в житлову нерухомість), наголошується в прес-релізі Бюро економічного аналізу. В той же час темпи економічного підйому обмежувало зростання імпорту, йдеться в повідомленні.

Такий міцний показник зростання ВВП в IV кварталі 2009 р. (+5,9% у річному виразі) майже на дві третини був забезпечений чинником приватних товарно-матеріальних запасів. Як повідомляється в матеріалах БЕА, на зміну реального рівня приватних ділових запасів припало 3,88 процентного пункту в квартальному зростанні ВВП (для порівняння - в III кварталі 2009 р. цей внесок складав лише 0,69 пункту). Саме наприкінці 2009 р. американські підприємства різко уповільнили темпи ліквідації складських запасів.

Тим часом кінцевий попит в економіці, тобто ВВП за вирахуванням змін матеріально-виробничих запасів бізнесу, в IV кварталі 2009 р. зростав всього лише зі швидкістю 1,9%.

Особисті витрати споживачів в реальному виразі збільшилися на 1,7% в IV кварталі (у III кварталі цей показник виріс на 2,8%), інвестиції в основний капітал (не враховуючи інвестицій в житлову нерухомість) виросли на 6,5% (після зниження на 5,9% в III кварталі). Інвестиції бізнесу в устаткування і програмне забезпечення підскочили на 18,2%. Експорт товарів і послуг збільшився в IV кварталі на 22,4%, а імпорт виріс на 15,3%.

Витрати і валові інвестиції федерального уряду США збільшилися в жовтні-грудні 2009 р. в реальному виразі лише на 0,1%, тоді як в попередні три місяці зростання цього показника складало 8%.

За весь 2009 р. ВВП США в реальному виразі знизився на 2,4% в порівнянні з рівнем 2008 р. У 2008 р. зростання ВВП США склало 0,4%.