ua en ru

ВСУ звернеться до КСУ щодо окремих норм закону про автоматизовану систему документообігу в адмінсудах.

Пленум Верховного суду України (ВСУ) прийняв рішення звернутися до Конституційного суду (КСУ) із приводу конституційності окремих норм закону № 1475-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо автоматизованої системи документообігу в адміністративних судах". Таке рішення було прийнято сьогодні на пленумі ВСУ, передає кореспондент РБК-Україна.

У своїй доповіді суддя ВСУ Віктор Маринченко зазначив, що внесені зміни є суперечливими за змістом, "не передбачають однозначного їх застосування, обумовлять дезорганізацію здійснення судочинства в адмінсудах".

Голова Вищого адміністративного суду (ВАСУ) Олександр Пасенюк заявив журналістам, що цим законом "фактично заперечується спеціалізація при розподілі справ". "Це суперечить Конституції і закону Про судоустрій: розподіл справ не враховує спеціалізації суддів", - сказав О.Пасенюк.

Він також повідомив, зараз голова ВСУ Василь Онопенко перебуває у відпустці, повернеться з якої 30 листопада ц.р. За словами О.Пасенюка, наступного тижня відповідне подання буде спрямовано до КСУ.

Зміни до зазначеного закону набувають чинності з 1 січня 2010 р.

У конституційному поданні зазначається, що відповідного до положень зазначеного закону, не береться до уваги критерій спеціалізації суддів у судах, а це суперечить ст. 125 Конституції та ст. 19 закону "Про судоустрій України".

Закон № 1475-VI також передбачає, що положення про автоматизовану систему документообігу суду розробляється і затверджується Державною судовою адміністрацією України, яка є центральним органом виконавчої влади. Але надання їй права функціонування судової влади не узгоджується із конституційним принципом розподілу державної влади.